Connect with us

Ekonomija

PRESUDA OSNOVNOG SUDA: CKB povrijedila kolektivna prava potrošača

Published

on

Osnovni sud u Podgorici donio je presudu po prvoj tužbi za zaštitu kolektivnih interesa potrošača pokrenutoj u Crnoj Gori, kojom je utvrđeno da je Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica povrijedila Zakona o potrošačkim kreditima, čime je ujedno povrijedila kolektivna prava potrošača.

To je za portal Luča rekao bivši državni sekretar u Ministartsvu ekonomije dr Jovo Rabrenović.

Iako je presuda prvostepena, njenim donošenjem je Crna Gora postala prva zemlja u regionu koja je dobila sudsku presudu za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Rabrenović je kazao da je to ujedno dokaz da su prethodna vlada i ja lično, u oblasti zaštite potrošača, radili sistematično, inkluzivno, javno, organizovano i u saradnji sa NVO i ekspertima EU.

“Još značajnije, ovakvom presudom Osnovnog suda u Podgorici crnogorsko pravosuđe svrstalo se među pravosudne sisteme samo nekih, najrazvijenih država članica EU, koji su uspjeli donijeti presude na temu kolektivne zaštite potrošača, u skladu sa standardima EU”, naveo je on.

Presudom je utvrdjeno da je banka odredjujući naknadu za prijevremnu otplatu kredita u iznosima od 1%, odnosno 0,5% iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje, povrijedila kolektivna prava potrošača.

Zabranjuje se tuženoj da u ugovorima koje nudi potrošačima određuje naknadu za prijevremenu otplatu kredita u procentima, zavisno od iznosa kredita, odnosno od iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. Tuženoj se zabranjuje takvo ili slično postupanje ubuduće”, navodi se, između ostalog u presudi Osnovnog suda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije