Connect with us

Ekonomija

PRODAJA STANOVA manja 80 odsto, ali cijene ne padaju

Published

on

Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave korona virusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine, koje je Pobjeda kontaktirala su saopštili da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su saopštili Pobjedi da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u Crnoj Gori i najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji. Investitori i predstavnici agencija ističu da je na tržište, pored pandemije kovid-19 negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori, u posljednjih pola godine.

Oni očekuju da bi se stabilizacija tržišta, kao i povećana potražnja i prodaja nekretnina, prvenstveno stanova mogla očekivati krajem ove i početkom naredne godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju. Poznati crnogorski građevinski investitori su, u razgovoru za Pobjedu, poručili da i pored drastično smanjene prodaje, neće smanjivati cijene stanova.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih građevinskih investitora, vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović, naveo je da se situacija na tržištu nekretnina nije popravila ni u prva dva mjeseca ove godine, kao i da je interesovanje i dalje značjano manje nego što je bilo u periodu prije pandemije.

– U odnosu na period prije pandemije, mi smo negdje na 50 do 60 odsto prodaje. Nema značajnih izmjena na tržištu nekretnina ni na početku ove godine. Može se reći da čak i blago opada interesovanje, tako da je početkom godine prodaja manja za nekih pet odsto u odnosu na prošlu godinu – kazao je Radović.

Stabilizacija 2022. godine

On očekuje da će se tržište nekretnina i uopšte ekonomija stabilizovati tek naredne godine, kad bi trebalo da se suzbije pandemija. On podsjeća da su to očekivanja i u Evropi.

– Prije stavljanja pod kontrolu korona virusa sigurno neće doći do stabilizacije tržišta. Tek tada možemo, imati neku značajnije veću tražnju nekretnina. Ove godine može doći do nekog ublažavanja pandemije, ali to se neće desiti sigurno prije jeseni ili zime – rekao je Radović.

On je naveo da se cijene nekretnina održavaju uglavnom na istom nivou.

– Ja bih rekao da su stabilno niske cijene stanova. Ako se bude moralo ići ispod tog nivoa cijena onda neće biti interesa za gradnju i za investicije – smatra Radović.

On dodaje da Zetragradnja ne planira smanjivati cijene stanova.

– Mi nećemo smanjivati cijene. Možemo da smanjimo investicije, ali da smanjimo cijene ne sigurno, to nam se ne isplati, a nemamo potrebe da žurimo u očekivanju boljih vremena – istakao je Radović.

On je precizirao da se cijene stanova Zetagradnje u Podgorici kreću od 1.100 do 1.300 eura po kvadratu, dok se na nekim ekskluzivnim lokacijama stanovi te kompanije prodaju i po 1.800 eura.

On smatra i da je pored korona virusa i politička situacija u Crnoj Gori, uticala negativno na tržište nekretnina.

– Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina – kazao je Radović.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije 14. septembar Mehmed Meša Kolarević očekuje da bi situacija na tržištu nekretnina mogla da se stabilizuje krajem ove i početkom naredne godine.

– Nakon ljeta i poslije stavljanja pod kontrolu kovida-19 trebalo bi da dođe do povećanja tražnje i prodaje stanova. Naredne godine će sigurno doći do oporavka tržišta, ali ja očekujem i krajem ove godine – rekao je Kolarević.

On je naveo da ni u prva dva mjeseca ove godine situacija na tržištu nekretnina nije bolja u odnosu na lani.

– Ne može biti bolje, kad je svakog dana zaraženo po 500 ljudi, to je haos za Crnu Goru. To se odražava na biznis, na prodaju i na kupovinu jer narod troši zadnje rezerve onoga što je sklonio – kazao je Kolarević.

I on smatra da je nestabilna politička situacija pored kovida negativno uticala na tržište.

Pad prodaje

Prema njegovim riječima njegova prodaja je pala žestoko.

– Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nijesam spustio cijene i promet je vrlo loš – kazao je Kolarević.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije