Connect with us

Ekonomija

PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA: Najstariji pripravnik napunio 61 godinu

Published

on

Neimenovani visokoškolac ovogodišnjeg Programa stručnog osposobljavanja je 4. januara napunio 61 godinu života, pokazuju zvanični vladini podaci koje prezentuje portal Luča.

U pitanju je najstariji pripravnik u devetogodišnjoj istoriji ovog Programa jer je, po broju godina, pretekao visokoškolca koji je odradio pripravnički staž 2014. godine sa navršenih 59 godina života. Vlada je te 2014. godine objavila ime i prezime najstarijeg visokoškolaca, ali je zbog negativnog publiciteta oko penzionisanja tog visokoškolca odlučila da više ne obavljuje njihova imena.

Do devedestih godina prošlog vijeka muškarci su, po sili zakona, penzionisani sa navršenih 60 godina života a žene sa 55 godina. Do prošle godine gornja starosna granica za muškarce je iznosila 67 godina, a za žene 65, kada je intervencijom sindikata spuštena na 66 odnosno 64, uz odgovarajući prelazni period.

“Najmlađi korisnik Programa je rođen 11.11.1999. godine”, dodaje se u Izvještaju.

POSLODAVCI OGLASILI 11.330 MJESTA

Za učešće u Program 2020/2021. godine, poslodavci su iskazali izuzetno veliko interesovanje, što je rezultiralo oglašavanjem 11.330 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje.

To je  tri i po puta više od broja visokoškolaca koji se prijavio za učešće u Programu 3.460.

“S obzirom na to da 293 lica, nakon prvog kruga povezivanja poslodavaca i korisnika, nije dobilo poslodavca, a imajući u vidu da je ostao veliki broj oglašenih slobodnih mjesta, organizovan je i drugi krug prijavljivanja potencijalnih korisnika Programa. Nakon sprovođenja drugog kruga još 96 korisnika su dobili poslodavca, odnosno ukupno 3.258 korisnika je dobilo priliku da se stručno osposobljava u 2021. godini”, citat je iz izvještaja.

EKONOMIJA I PRAVO NAJTRAŽENIJE KVALIFIKACIJE

Poslodavci su ove, kao i prošlih godina, najviše tražili kvalifikacije iz oblasti prava (897), ekonomije (850), računovostva i bankarstva (332), elektronika, telekomunikacije i računari (317).

Poslodovaci su takođe dosta tražili pripravnike iz oblasti građevine (290), turiram (281), engleski jezik i književnost (269)  i arhitektura (252).

Poslodavci su najmanje tražili kvalifikacije iz oblasti arapskog jezika(1), filologije (1), molekularne bilogije i muzikologije gdje su tražili svega po jednog pripravnika.

MARKETING I NOVINARSTVO NEPOPULARNI

Zanimljivo je da je iz oblasti marketinga i novinarstva tražen veliki broj pripravnika, ali da se mali broj visokoškolaca javio.

Tako je iz oblasti marketinga traženo 216 pripravnika, a prijavilo se svega četiri. Iz oblasti novinarstva  traženo je 227 radnih mjesta, dok se prijavilo svega 28 pripravnika.

Vlada nije objavila podatak koliki je broj pripravnika, u prethodnom periodu, dobio posao nakon završenog pripravničkog staža.

Prema aktuelnom zakonu, pripravnici tokom devetomjesečnog perioda primaju naknadu u neto iznosu od 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini. Pripravnici su kod poslodavaca počeli sa radom 15. januara.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije