Connect with us

Ekonomija

RADNICI MA: Vlada nas tjera da radimo na crno, sve liči na vraćanje u devedesete

Published

on

Gašenje Montenegro Airlinesa je politička odluka i sve mi ovo liči na vraćanje u devedesete, kada je ugašeno niz kompanija i prepoznatljivih brendova, kazao je Dnevnim novinama predstavnik radnika Miljan Perović.

Prema riječima Perovića, situacija u Montenegro Airlinesu i prije najave gašenja kompanije nije bila idilična.

“Dugovali su nam tada dvije plate. Prema nekim informacijama koje imamo, novca je bilo, ali pretpostavljamo da zbog priče o državnoj pomoći nije uslijedila isplata zarada”, ističe Perović.

Nakon odluke o gašenju, kaže Perović, radnici su se okupili 25. decembra i emotivno ispratili posljednje slijetanje aviona Montenenegro Airlinesa.

“To je bio neki naš omaž višegodišnjem radu pod brendom Montenegro Airlines. Zatim kreće neizvjesnost, težak period za sve nas jer dočekujemo praznike bez primanja, dovedeni na rub egzistencije”, dodaje Perović.

On kaže da je primjer JAT-a bio idealan kako je država treba da postupi u ovoj situaciji.

“Ako je već moralo ovako, pa evo primjer JAT-a. Pripremalo se restrukturiranje, avioni letjeli, radnici radili iako je osnovana Air Serbia. Kad je sve već bilo definisano, JAT je ugašen, a sjutradan je posao nastavila Air Serbia. Nije bilo prizemljenja aviona ni dovođenja radnika u ovakvu situaciju u kojoj smo mi”, objasnio je Perović.

Određenu dozu optimizma ulila im je najava menadžementa da bi 21. januara avioni mogli opet da polete, ali do toga nije došlo.

“Smatramo da su nam u vremenu pandemije korona virusa i globalne krize ozbiljno narušena ljudska prava, prije svega pravo na rad, dostojanstvo, zdravstvenu zaštitu i pravo na informisanost. Usred pandemije mi nijesmo imali zdravstvenu zaštitu, kolege su iz svog džepa, umjesto na recept kao drugi, morale da plaćaju ljekove. Razmatramo i mogućnost tužbe prema državi, a ako bude trebalo, i do Strazbura ćemo ići”, rekao je Perović.

Kako kaže, sve ovo liči na vraćanje u devedesete, kada je ugašen niz kompanija i prepoznatljivih brendova.

“Mislim da se sadašnji eksperti vode konceptom neoliberalne ekonomije. Pa nas sada Vlada tjera da radimo na crno da bismo prehranili porodice. Ako uzmemo radnu knjižicu, ostajemo bez ičeg, zato smo i savjetovali radnike da ne uzimaju knjižice kako ne bi ostali bez otpremnina. Mnogi radnici, od ukupno njih 360, i dalje moraju da dolaze na posao”, naglasio je Perović.

Kada je u pitanju nova kompanija ToMontenegro, radnici, ističe Perović, ne znaju ništa.

“Mi ne znamo novi koncept kompanije, kad će startovati, koje linije će pokrivati, koliko će im radnika trebati. Ovo što se radi ili je neznanje ili loša namjera nove Vlade, trećeg nema. Gašenje MA je politička odluka. Pa dobar domaćin će pokušati da popravi nešto staro što ima u kući, a neće odmah to baciti i novu stvar kupovati”, zaključio je on, poručujući da će radnici čekati odgovore nadležnih, ali da neće sjedjeti skrštenih ruku, već da će dogovarati naredne korake.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije