Connect with us

Ekonomija

RADNICI MONTENEGRO AIRLINESA: Ogorčeni smo izjavom premijera

Published

on

Predstavnici radnika Montenegro Airlinesa, ogorčeni su izjavom premijera da je nacionalna aviokompanija odumrla. Poručuju mu da je izjava skaradna, jer su radnici živi, ali bez primanja već pet mjeseci, pišu Vikend novine.

-Radnici su živi, ali je većina na petomjesečnom postu, koji nije iz vjerskih razloga nego zbog nemarnog odnosa Vlade Crne Gore – kaže za Vikend novine predstavnik radnika Montenegro Airlinesa, Miljan Perović.

Ne traže milostinju

Radnici su nezadovoljni i izjavom ministra kapitalnih investicija,Mladena Bojanića da će im biti isplaćena socijalna pomoć.

– Mi ne tražimo milostinju, niti smo prosjaci. Tražimo da nam se isplati pet plata, poveže radni staž i isplati socijalni program. Sve ovo na pripada po zakonima ove države – istakao je predstavnik radnika,Srđan Habić.

Prema njegovim riječima, ni Bojanić i ministar finansija,Milojko Spajićim još nijesu odgovorili na dopise.

– Pitamo premijera ako je Montenegro Airlines odumro zašto ne uvedu stečaj i prekinu agoniju. Da li su ministri na naš zahtjev smijenili određene rukovodioce ili se iza toga krije nešto veće, odnosno da možda Spajić i Bojanić štite nekog iz bivše strukture, pa zbog toga i ne ulaze u reviziju poslovanja – pita Habić.

Gdje su ugovori?

Predstavnik radnika,Valeri Đekić ističe da je počeo rad na održavanju aviona koji su prizemljeni.

– Radnici iz tehnike su prionuli na posao, da li pod prisilom i bez nadoknade, ne znamo pouzdano, ali mnoge stvari ukazuju na to – objašnjava Đekić.

On dodaje da mnogih ključnih stvari još nema ni u najavi.

– Opravdano pitamo šta je sa aktom o sistematizaciji kompanije ToMontenegro, zatim u čijem registru su kupljeni avioni, gdje su ugovori o kupovini? Toliko o transparentnosti – rekao je Đekić.

Vlada prekršila Zakon o radu

Na onlajn sajtu Zaposli. me ToMontenegro je objavio oglase za zapošljavanje u novoj avio-kompaniji. Međutim, time je direktno prekšen Zakon o radu, koji u članu 24 decidno precizira da je poslodava dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje.

Oglasi nijesu objavljeni na sajtu Zavoda za zapošljavanja.

– Opravdano sumnjamo da je oglas nacrtan za određene osobe – ocijenio je Đekić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije