Connect with us

Ekonomija

Radulović: Nova reformska vlada napraviće sjajan budžet uz rebalans

Published

on

Nova reformska vlada napraviće nakon od postojećeg predloga sjajan budžet, poručio je poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović.

-Reformska vlada će napraviti sjajan budžet. Jedanput, dva puta, tri puta ćemo raditi rebalans od ovog predloga- kazao je Radulović.

Naveo je da se moraju napraviti investicije do dvije milijarde eura iz raznih izvora.

-Ministre (Spajiću prim. aut), nema povlačenja budžeta. Akcize su znak pitanja. Sto puta ćemo ih napraviti kroz druge mjere. Akcize, poreska politika i doprinosi su do pet posto. Rekao sam da će biti reformska vlada, sa vama, bez vas, sa mnom bez mene, ne interesuje. Biće reformska vlada i za sve će biti para- kauao je Radulović tokom rasprave u parlamentu o setu budžetskih zakona.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da građani ne treba da se plaše jer, kako tvrdi, neće biti nikakve promjene u sistemu medicinske zaštite u Crnoj Gori.

On je, u parlamentu tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguran, rekao da neće biti bilo kaksvih nedostataka u sistemu zdravstvene zaštite jer će se sve finansirati iz budžeta.

– Dio osnovnih zdravstvenih usluga ostaje isti. Samo nema više doprinosa, nego će se finansirati iz budžeta. To je dobro jer je najsigurnije finansiranje iz budžeta. Nemamo nikakvu namjeru da privatizujemo zdravstveni sistem, niti da na građane prevaljujemo dodatna plaćanja – naglasio je Odović.

On je istakao da građani Crne Gore unajskuplje u regionu plaćaju ljekove.

– A zašto je to tako možemo pitati i poslanike iz opozicije, šta se dešavalo proteklih 30 godina, pa naši građani plaćaju najskuplje ljekove – rekao je Odović.

On je istakao i da dug Fonda za zdravstveno osiguranje nije 80 miliona, već 47 miliona eura.

– Do kraja godine biće 49 miliona eura kako nas je Fond izvijestio – rekao je Odović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je rekao da Odović sve ovo treba da objasni Demokratskom frontu čiji poslanici su rekli da to što su predali parlamentu ne valja i da neće glasati.

– Uzeli su Vam 23-24 miliona eura prihoda… Uzeli su Vam mogućnost zaduženja, utkidaju Vam prihodnu stranu, finansijski “tovare” rashodnu stranu, od budžeta Vam nije ništa ostalo. I Vi i dalje vjerujete u nešto. Vjerujete da sprovede poresku reformu u okolnostima ovakvog odnosa parlamentarne većine prema vama. Ona će se teško sprovesti, pod ozbiljnom je sumnjom u najboljim političkim okolnostima, a obično se u stabilnim političkim okolnostima sprovode reforme – naglasio je Konjević u parlamentu.

On je rekao i da je dug Fonda za zdravstveno osiguranje krajem prošle godine bio 39 miliona eura.

– Vi kažete da će na kraju ove godine biti 49 miliona erua. Ja Vas sada pitam šta ste Vi radili godinu dana? Kao što Vi nas pitate šta je opozicija radila. Za godinu dana ste napravili dug od 10 miliona eura – rekao je Konjević.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović pozvao je ministra Spajića i poslanike koji podržavaju budžet da otvore firme u Crnoj Gori.

-Kada već podržavate sve zakone i budžet otvorite firme i da vidimo kako ćete poslovati pod tim uslovima- naveo je Ivanović.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da je funkcionisanje opština dovedeno u pitanje zbog izmjena zakona i nove poreske politike.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije