Connect with us

Ekonomija

RATKOVIĆ: Mjere zakasnile, fokusirati se na goste iz regiona

Published

on

Crna Gora je nažalost zakasnila s pokušajima da se epidemija korona virusa stavi po kontrolu, kako bi predstojeća ljetnja turistička sezona bila bolja od prethodne, smatra dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković. U razgovoru za Portal RTCG kaže kako bi se sada trebalo ujediniti u borbi za zdravlje građana i ekonomije.

Kad je u pitanju sezona koja je pred nama, Ratković kaže da su nezahvalne bilo kakve prognoze, jer puno toga zavisi od politike.

Postoji, smatra on, rizik da politički odnosi ugroze ekonomske.

“Ća je bilo, bilo je”

“U takvoj situaciji mogli bi biti zadovoljni ako ostvrimo 20 do 25 odsto prometa iz 2019. godine. Ne bi bilo neočekivano i da se ponove prošlogodišnji rezultati, ili, čak, nešto niži”, upozorio je Ratković.

Na pitanje jesmo li na vrijeme da epidemiju stavimo pod kontrolu, kako bi ova sezona bila bolja od prethodne, Ratković ovako odgovara: “Na vrijeme, na žalost, nijesmo, ali se trebamo držati one narodne ‘Bolje ikad, nego nikad’. Prošlost definitivno ne možemo promijeniti. ‘Ća je bilo, bilo je!’, što bi rekli Dalmatinci”.

Vjerujemo da će globalni igrači poboljšati upravljanje pandemijom i da će ona biti pod planetarnom institucionalnom kontrolom

Trebalo bi, kaže naš sagovornik, da shvatimo kao kolektivitet da nam je prioritet očuvanje zdravlja građana i turista i oporavak ekonomije, posebno turističke.

“I da je to mnogo važnije nego da se iscrplujemo, samo u ovoj godini, na najmanje tri lokalna izborna procesa kojima dajemo mističnu važnost šekspirovskog tipa: Biti ili ne biti, gdje se uključuju i zvanični predstavnici jedne susjedne države i dijela druge susjedne države. Dakle, zakasnili smo, ali vrijeme ne možemo vratiti. Trebamo se prestrojiti i ujediniti u borbi za zdravlje naših građana i ekonomije”, poručio je Ratković.

Da smo zadovoljni i malim napretkom

Konsensuzom, napominje. moramo donijeti i sprovoditi antipandemijsku strategiju i integralno se organizovati u turizmu, kako bi se već za mjesec dana, kaže, predstavili kao odgovorna zajednica koja odgovorno upravlja pandemijom, zdravstvom, turizmom i ostalim povezanim djelatnostima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije