Connect with us

Ekonomija

SA 302 NA 202 MILIONA: Damjanoviću je ipak manji… kapitalni

Published

on

Kanalizacija, fekalna i atmosferska, vatrogasni dom, biciklističke staze, lokalni vodovodi, uređenje trgova, zauzimaju najveći dio kapitalnog budžeta u Prijedlogu zakona o budžetu za 2023. godinu. I dok je za finansiranje populizma u budžetu predvidio 785 miliona, ministar finansija Aleksandar Damjanović je za kapitalni budžet predložio svega 202 miliona eura, što je manje u odnosu na rebalans iz septembra ove godine za 100 miliona.

Ali je zato povećao tekuću potrošnju koju će da finansira iz zaduženja. Prevedeno – umjesto da se zadužujemo za nastavak auto puta,  kredit će da ode u potrošnju, odnosno na političku kampanju Damjanovića, populizam i nedostatak hrabrosti da donese teške ali odgovorne odluke.  U kapitalnom budžetu  je za auto put, čiji je nastavak od vitalnog značaja za razvoj sjevera, predviđeno pet miliona eura, od čega dva miliona za konsultantske usluge?

Ali je zato na spisku projekata koje će finansirati Uprava za kapitalne investicije navedena kanalizaciona mreža u Andrijevici, uređenje Trga Božane Vučinić u Podgorici, izgradnja fekalne i atmosferske kanalizacije u Mojkovcu, rekonstrukcija vodovodne i atmosferske kanalizacije u Kolašinu, vatrogasni dom u Pljevljima, sekundarna kanalizaciona mreža i obalni zid u Bijelom Polju, izgradnja trotoara i biciklističkih staza u Danilovgradu, radar na Bjelasici… Tako je kapitalni budžet države, umjesto razvojnih projekata koje će da generišu privredni rast u turizmu, poljoprivredi, energetici, sredstva opredijelio na finansiranje projekata iz nadležnosti lokalnih samouprava, što nije problem. Problem je nedostatak ideja za projekte na nacionalnom nivou, pa finansiraju one iz opštnskih nadležnosti kako bi popunili kapitalni budžet.

Iako je sjever Crne Gore najviše pogođen „reformom“ kroz program Evropa sad, Vlada kontroverznog Dritana Abazovića je prijedlogom budžeta dokazala da jedva može da im obezbijedi sredstva za kanalizaciju. Mada, sa ovakvim odnosom izvršne Vlasti prema sjeveru, uskoro im neće trebati ni mokri čvorovi.

Damjanovićev i Abazovićev je ipak manji

Tako je npr. za izgradnja objekta Eko-efikasne zgrade Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predviđeno tri miliona eura, ali za ski centre u Beranama 10.000 eura, a na Žabljaku cent više, 10.001 eura. Za ski centar na lokalitetu Kolašin  680,100 eura,  Cmiljača u Bijelom Polju 2.900.000 koliko je predviđeno i za Žarski u Mojkovcu, uz dodatni milion za povezivanje ski centara na lokalitetima Žarski i Cmiljača.

U Kolašinu koji se, zahvaljujući prvoj dionici auto puta, ubrzano razvija, Vlada je planirala garažu i reciklažno dvorište, a u Andijevici kuću voća.

Tradicionalno, za Đalovića pećinu je predviđeno skoro dva miliona eura.

Kapitalni budžet je pokazao da je tužna slika kopiranja projekata iz prethodnog perioda, od čega su neki čak i izbrisani, kao što je izgradnja žičare – gondole na planini Jelovici. Iako se godinama govori o  valorizaciji ove planine kako bi se zaokružio turistički kompleks Bjelasice, od toga u mandatu Dritana Abazovića neće biti ništa. I dok je prethodna Vlada predvidjela ali nije realizovala 189.000 eura za izgradnju gondole na Jelovici, u ovoj se Jelovica čak i ne pominje. Riječ o gondoli koja je trebalo da spoji planinu Jelovicu sa vrhovima uspinjača 1450, 1460, K7  i 1600.  I dok nema Jelovice koja bi pokrenula turistički rast ovog dijela Crne Gore,  na spisku „kapitalnih“ projekata, sa više od dva miliona eura, našla se izgradnja objekta za postavljanje radara na Bjelasici…

U budžetu nema jasne priče o auto-putu, i time je smanjeno učešće države u ekonomskom razvoju sjevera. Jer, bez velikih investicionih projekata, nema ni napretka.

Da sumiramo: sredstva za projekte finansiranja sjevera preko Uprave za saobraćaj i Uprave za kapitalne projekte su, zajedno sa auto-putem u 2022. godini bila oko 42 odsto kapitalnog budžeta dok su u 2023. spala na 38 odsto, i to, kao što je navedeno, uglavnom za projekte koji nemaju razvojnu komponentu.

Na sjeveru dakle,, ništa novo, naprotiv. Budžet je pokazao da Vlada Crne Gore, umjesto razvoja, sjeveru  nudi socijalu. Valjda im to ljepo zvuči…

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije