Connect with us

Ekonomija

ŠĆURIĆ: Teško će se dobiti slotovi za Pariz i London

Published

on

Dobijanje slotova za letove To Montenegra apsolutno nije problem niti prepreka u operacijama i poslovanju te kompanije, saopšteno je Pobjedi iz novog nacionalnog avio-prevoznika. Jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric smatra da će problema svakako biti pogotovo za aerodrome u Parizu i Londonu. Slot u avio-saobraćaju označava dozvoljeno vrijeme slijetanja i polijetanja, koje avio-kompanija ima na aerodromima. To je imovina avio-prevoznika.

– Za sve destinacije koje smo najavili smo dobili slotove prema potrebama našeg reda lećenja. Takođe i za destinacije koje planiramo da uvedemo i za koje pregovaramo nijesmo naišli na prepreku u komunikaciji slotova koji su nam od tih aerodroma potrebni – kazali su Pobjedi iz To Montenegra.

Iz te kompanije je u petak saopšteno da će od 15. jula letjeti ka Frankfurtu dva puta sedmično. Avioni Air Montenegra će ka toj destinaciji letjeti ponedjeljkom i četvrtkom iz Podgorice.

Pored Frankfurta, Air Montenegro će za sada, kako je ranije najavljeno, letjeti ka Beogradu, Banjaluci i Ljubljani. Iz kompanije najavljuju brzo i nove destinacije.

Šćuric kaže za Pobjedu da slotovi zavise od aerodroma do aerodroma, a sada je sve dodatno otežano zbog korone.

– I dok su slotovi na londonskom Hitrou oko 70 miliona eura ako želite letjeti svaki dan, na većini aerodroma oni se ne plaćaju. No, to ne znači da ih je lako dobiti. Upravo suprotno. Kod slotova su važna takozvana djedovska prava, odnosno prava slijetanja koje kompanije vuku od devedesetih, dakle 30 i više godina. Kompanije takva djedovska prava čuvaju kao samo zlato, pa lete na aerodrome čak i kada nije isplativo (zima npr.) samo da zadrže slotove jer ako ih izgube više ih neće moći dobiti nazad – pojasnio je Šćuric.

On smatra da je nova vlast u Crnoj Gori napravila veliki nonsens što je ukinula Montenegro erlajnz prije pokretanja Air Montenegra i nije prebacila automatizmom slotove na novu kompaniju.

Prema njegovim riječima na aerodromu Frankfurt je prilično teško dobiti slotove.

– Niz kompanija slotove na Frankfurtu dobija razmjenom sa Lufthansom (Croatia Airlines npr.) odnosno zapravo koriste Lufthansine slotove. Nije nemoguće dobiti tamo slotove, ali taj aerodrom je jedan od najtežih za dobijanje slotova u Evropi. Aerodrom u Parizu je prilično težak za dobijanje slotova, aerodrom Beč bitno lakši, a najteži je londonski aerodrom Hitrou – saopštio je Šćuric.

1 Comment

1 Komentar

  1. Valter

    06.06.2021. at 13:55

    Mickey sve unisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije