Connect with us

Ekonomija

ŠĆURIĆ: Za novu avio kompaniju trebaće 70 miliona eura, time se mogao spasiti MA

Published

on

Alen Šćurić , print screen/youtube

Za osnivanje nove avio-kompanije trebaće bar 60, a vrlo vjerojatno i 70 miliona eura, a za taj iznos novca mogao se spasiti Montenegro erlajnz (MA), saopštio je u razgovoru za Pobjedu, jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

Nije mu jasno zašto Vlada nije htjela da izdvoji novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika Montengro Airlinesa, a sada je odlučila da potroši 21,8 miliona dolara za kupovinu dva polovna aviona.

“To je krajnje nepotrebno u kontekstu dugotrajnih lizing ugovora, a nije htjela izdvojiti novac za preživljavanje nacionalnog prevoznika. Pitanje je i kako će Crna Gora opravdati ovaj novac i ulaganje u novu kompaniju, ako je izjavila da nema modaliteta finansiranja kompanije Montenegro Airlines zbog Evropske unije, što je bio razlog likvidacije Montenegro erlajnza”, kazao je Šćuric.

U odluci o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro je navedeno da je osnovni kapital te kompanije 30 miliona eura i biće uplaćen u roku od jedne godine od registracije. Šćurić smatra da to ni slučajno nije dovoljno novca.

“Pa Vlada je već potrošila 21,8 miliona dolara na kupovinu dva aviona. Vlast se zanosi, u stvari ne zna što je čeka i koliko je to skup posao “, upozorio je Šćuric.

“Čak i da su avioni potpuno sređeni, a motori reparirani, a što nijesu, 10,5 miliona dolara je previsoka cijena za ove avione “, smatra Šćuric.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije