Connect with us

Ekonomija

SLABO INTERESOVANJE: Sertifikat ,,durmitorski skorup“ želi samo 11 proizvođača

Published

on

Zahtjev za dobijanje sertifikata ,,durmitorski skorup“ podnijelo je samo 11 stočara sa Žabljaka koji su članovi udruženja proizvođača. Iz Plužina i Šavnika nije bilo interesovanja iako je taj veoma cijenjen proizvod zaštićen oznakom porijekla od 2019. godine.

Zato su, kaže samostalna savjetnica za podršku poljoprivrednim proizvođačima u Opštini Žabljak Dijana Leković, poljoprivredne službe podsjetile stočare o mogućnosti da skorup zaštite oznakom porijekla. Pretpostavlja se da ih na području Plužina, Šavnika i Žabljaka ima oko 100.

IMENOVANJE
– Definisano geografsko područje na kom se uzgaja stoka i proizvodi skorup jesu tri durmitorske opštine: Žabljak, Šavnik i Plužine. Kako su članove Udruženja do sada činili jedino proizvođači sa Žabljaka, a u postupku je imenovanje novog predsjednika Udruženja i revidovanje spiska članova, mišljenja smo da je potrebno napomenuti proizvođače iz Šavnika i Plužine da imaju mogućnost zaštite svog proizvoda jer do sada nijesu iskazivali interesovanje. Obratili smo se poljoprivrednim službama da o tome obavijeste proizvođače iz svojih opština, kako bi organizovali sastanak sa njima – objašnjava Leković.

Po riječima Leković ima više razloga slabog interesovanja za sticanje sertifikata.

– Krajem 2019. godine preduzeću za kontrolu i izdavanje sertifikata iz organske poljoprivrede ,,Monteorganika“ Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa je uputilo prijavu za sertifikaciju zaštićenog poljoprivrednog proizvoda. Međutim, zbog epidemiološke situacije sa korona virusom, kao i činjenicu da je predsjednik Udruženja Žarko Karadžić preminuo, tokom 2020. godine nije bilo daljih aktivnosti po tom pitanju – kaže Leković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije