Connect with us

Ekonomija

SOCIJALNI SAVJET: Podržali prijedlog za povećanje minimalne zarade

Published

on

Socijalni savjet podržao je prijedlog za povećanje minimalne zarade i dao preporuku da se realizuje u trećem kvartalu ove godine, kada se očekuje početak oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da je u ponedjeljak održana prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta, uoči skupštinske rasprave o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o radu, koje se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade.

“Socijalni partneri su saglasni da je uvećanje minimalne zarade potrebno, u iznosu ne manjem od 250 EUR”, navodi se u saopštenju.

Skupština bi u četvrtak trebalo da razmatra predložene izmjene i dopune Zakona o radu, koje su podnijeli predstavnici pet klubova poslanika vladajuće koalicije.

Predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR od 1. jula.

Minimalna zarada je posljednji put povećana 2019. godine i među najnižima je u svjetu.

Članovi Socijalnog savjeta, koji se sastoji od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, preporučili su da utvrđivanje iznosa minimalne zarade rezultat pregovora kroz socijalni dijalog.

Sjednici Socijalnog savjeta su prisustvovali predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić.

Bečić je saopštio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga.

On smatra da je ostavljeno dovoljno prostora i vremena da se o predloženim izmjenama razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da stupaju na snagu 1. jula.

Krivokapić je kazao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih ciljeva.

“Vlada će ovu godinu proglasiti godinom socijalne pravde. Najvažnija je socijalna pravda koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da je povećanje iznosa minimalne zarade dobra poruka, ali da zakonodavac, u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera, treba da procijeni najbolji momenat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije