Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: Privremeno odgođena isplata Eksim banci

Published

on

Vlada je uspjela da privremeno odgodi očekivanu isplatu 60 miliona dolara kineskoj Eksim banci za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.

“Poslije teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspjeli smo da napravimo pomak uslijed novonastale složene situacije oko garancija. Privremeno smo odložili očekivanu isplatu”, saopštio je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Od cjelokupnih potraživanja u vrednosti od 58miliona dolara, Vlada će u ovom trenutku regulisaćeti januarsku ratu od 3.9miliona.

“Kontinuirano tražimo dalja održiva rješenja, dok svaka trenutna olakšica znači puno imajući na umu složenost ekonomske situacije”, kazao je on.

Spajić je juče saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi.

Brodovi Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ su kupljeni 2012. godine kreditom od Eksim banke od 46,4 miliona dolara, za koji je država izdala garanciju. Brodovi su izgrađeni u kineskom brodogradilištu Jingling i isporučeni 2014. godine. Do sada je otplaćeno 29 miliona dolara i ostalo je još da se vrati 43 miliona dolara sa kamatama.

Crnogorska plovidba je za brodove 21. maj“ i ,,Kotor“ do sada platila 46 miliona dolara i ostalo je da vrate još 23 miliona sa kamatama.

Sva četiri broda unajmljuje londonska kompanija Sea Pionner.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije