Connect with us

Ekonomija

SPAJIĆ: Vlada kupila dva aviona za potrebe kompanije ToMontenegro, koštaju 21 milion dolara

Published

on

Spajić

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici odluku o kupovini dva aviona Embraer 195 za potrebe nove avio-kompanije ToMontenegro, u vrijednosti od 21,78 miliona dolara.

Na taj način, kako su kazali u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ostvarena je ušteda od 43 miliona američkih dolara.

“Danas je postignut ogroman napredak. Umjesto da država plati preko 43 miliona američkih dolara zbog raskida važećeg Ugovora o zakupu dva vazduhoplova između Montenegro Airlinesa i GECAS-a, uz to gubeći sva prava raspolaganja tim vazduhoplovima, danas smo ih otkupili za nešto više od 21 milion američkih dolara. To znači da su oni, od danas, trajno u vlasništvu države. Kupovinom ova dva vazduhoplova smo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da ToMontenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine”, ukazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On objašnjava da bi, imajući u vidu da je Vlada osnivač i vlasnik Montenegro Airlinesa, sav teret prijevremenog raskida ugovora morao bi biti isplaćen iz državnog budžeta.

“U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 miliona američkih dolara, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog Ugovora o zakupu. Mukotrpnim i direktnim pregovorima, koji su se svakodnevno odvijali tokom prethodnih mjesec dana, ovaj scenario je izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana”, rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je postignut dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21,78 miliona američkih dolara. Na ovaj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona američkih dolara.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije