Connect with us

Ekonomija

SPORO STVARANJE AVIO-KOMPANIJE: “Embraeri” ne mogu poletjeti 1. juna, slotovi se moraju kupiti, a licence steći…

Published

on

Kada je Vlada 16. februara,  objavila da je kupila dva “Embraera 195” i još zadala rok 1. jun kao datum kada će avioni konačno poletjeti, mnogi  navijači nove vlasti su bili skloni da povjeruju da će ToMontenegro biti dostojan nasljednik Montenegro Airlinesa.

No, sve što se dešavalo  prije i naročito nakon 16. februara, govori da je Vlada i uprava kompanije, uprkos nekim dobrim namjerama, traljavo i netransparentno ušla u komplikovan proces pravljenja novog avio prevoznika.

NEREALNE AMBICIJE

Dobro upućeni izvori Luče tvrde da je rok 1. jun preambiciozno i nerealno postavljen kao datum za početak letova. No, to nije najveći problem, no način kupovine aviona plaćenih iz budžeta 21,7 miliona dolara, ali i AOC dozvole, slotovi, letačko osoblje…

“Prije svega, dva “Embraera 195″ su netransparentno, da ne kažem nezakonito kupljena. Zašto nije raspisan međunarodni tender? Avio industrija je u velikoj krizi i vjerujem da se mogli nabaviti još jeftinije putnički avioni”, kazao nam je izvor.

Vlada se, s druge strane, pohvalila da je tom kupovinom, “poslije mukotrpnih i direktnih pregovora”, ostvarila uštedu od preko 43 miliona američkih dolara.

Suština cijele priče je da je Vlada od GECAS-a kupila dva aviona koja su korišćena od strane Montenegro Airlinesa, ali bez međunarodnog tendera.

Opozicione stranke  su oštro kritikovale kupovinu dva Embraera 195, ocjenjujući da je taj postupak Vlade bio netransparentan i neusklađen sa Zakonom o javnim nabavkama.

SLOTOVI I AOC

Izvor Luče je više nego jasan- slotove ToMontenegro ne može naslijediti od Montenegro Airlinesa, već ih mora kupiti.

“Nema nasljeđivanja slotova, nova kompanija mora stati u red i kupiti ih. Da li se tu nova kompanija može pozvati na neko “prijateljskog pravo”- može. Ali ih mora kupiti”, izričit je izvor Luče.

Za manje upućene čitaoce, slot prestavlja niz od najmanje pet datuma u jednoj sezoni u kojima se obavlja saobraćaj sa slijetanjem aviona, izlaskom putnika i prtljaga, a zatim ulaskom novih i polijetanjem, u tačno definisanoj satnici.

Što se tiče AOC serifikata i opretaivne licence, naš izvor tvrdi da ToMontenegro još nije podniijela zahtjev Agenciji za civilno vazduhoplovstvo za dobijanje tih prijeko potrebnih dokumenata. Od ranije je poznato da proces dobijanja sertifikata vazdušnog operatera (AOC) i operativne licence traje tri do šest mjeseci.

Sve ovo govori da bi ToMontenero u najboljem slučaju bila operativna sredinom ili krajem ljeta.

LETAČKO I TEHNIČKO OSOBLJE

Što se tiče zaposlenih, ToMontenegro će preuzeti dio osoblja Montenegro Airlinesa. Tačan broj nije poznat jer se još ne zna sa koliko će aviona nova avio kompanija raspolagati.

Izvršni direktor ToMontenero Predrag Todorović je kazao da će zapošljavanje početi  u narednim sedmicama.

„Zapošljavanje će biti fazno. Prvo nam je potrebna jedna struktura, pa druga, pa treća, tako da već narednih sedmica počinjemo, konkretno sa letačkim osobljem i tehnikom“, rekao je prije dva dana Todorović.

ANALITIČAR

Javnost i analitičari iz regiona pažljivo posmatraju kako teče proces pravljenja nove avio kompanije. Čuveni analitičar iz Hrvatske Alen Šćurić smatra da cijeli postupak ne daje nadu za optimizam.

“Evidentno koliko je Vlada Crne Gore pogriješila kada je likvidirala bivšeg prijevoznika prije nego je otvorila novog na kojeg je mogla jednostavno, jeftino i efikasno prebaciti slotove, ali i druge odnose (ugovore, code-share, djelatnike…)”,  naveo je početkom mart Šćurić.

Dodatni problem može nastati kada se u Montenegro Airlines uvede stečaj i kada se bude utvrđivalo šta će biti stečajna masa. Naročito ako u stečajnu masu uđe jedan od “Embraera 195″…

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: SPORO STVARANJE AVIO-KOMPANIJE: „Embraeri“ ne mogu poletjeti 1. juna, slotovi se moraju kupiti, a licence steći… – Crna Gora Today

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije