Connect with us

Ekonomija

STRUČNJACI PREDVIĐAJU: Koje ekonomske velesile će vladati svijetom 2050. godine

Published

on

Kina i Indija tek očekuju snažni napredak / Ilustracija: Pixabay

Bregzit, pandemija i poteškoće u trgovanju donijeli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svjetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija. Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije predviđaju da će svjetska populacija rasti samo za skromnih 26 posto, piše BBC.

Ovaj rast će sa sobom donijeti puno promjena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom – današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

Prema izvještaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svijetu PwC, lista svjetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

1. Kina
2. Indija
3. SAD
4. Indonezija
5. Brazil
6. Rusija
7. Meksiko
9. Njemačka
10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabilježiti velike skokove na rang-listama u naredne tri decenije, navodi se u izvještaju PwC-a.

Kina koja zauzima prvo mjesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svijetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva. Kina je zabilježila značajne ekonomske dobitke tokom protekle decenije, a ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

Očekuje se da će druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu Indija zabilježiti veliki rast u naredne tri decenije, uz prosječan rast BDP-a od pet posto godišnje, što će je učiniti jednom od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Do 2050. godine predviđa se da će Indija biti druga najveća svjetska ekonomija i predstavljaće 15 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

Veliki skok u naredne tri decenije mogao bi zabilježiti i Meksiko koji će se naći na sedmom mjestu, umjesto trenutnog 11. mjesta na ljestvici. Najveće zasluge za ovaj rast pripisuju se porastu proizvodnje i izvoza u Meksiku.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije