Connect with us

Ekonomija

TE PLJEVLJA POČELA SA RADOM: Nema gašenja dok traju pregovori sa Energetskom zajednicom

Published

on

Termoelektrana (TE) Pljevlja neće se gasiti sve dok se ne završe pregovori sa Energetskom zajednicom (EZ) u vezi sa prekršajnom prijavom koja je podnesena protiv Crne Gore zbog toga što je taj objekat potrošio dozvoljeni broj radnih sati.

Izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Nikola Rovčanin, kazao je za Dan da je TE počela da radi u četvrtak, nakon dvomjesečnog remonta.

“Termoelektrana je počela sa radom. Agencija za zaštitu životne sredine donijela je rješenje kojim se prekida postupak za oduzimanje integrisane dozvole, odnosno postupila je po zaključku Vlade. Postupak pred EZ još traje. Postupak u suštini može trajati i dvije godine i sve dok se ne donese konačna odluka pred EZ, Termoelektrana može da radi”, kazao je Rovčanin.

TE Pljevlja je sada, u ljetnjim mjesecima, najneophodnija za energetski sistem Crne Gore.

Sekretarijat EZ pokrenuo je postupak protiv Crne Gore, a u vezi sa TE i pravilom Direktive Evropske unije (EU) o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduhu od velikih termo-postrojenja prije nekoliko mjeseci.

Sekretarijat je, kako su tada saopštili iz Vlade, preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedno veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, nije poštovalo pravila o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh od velikih termo-postrojenja.

Zaključeno je i da je TE Pljevlja kao postrojenje dostigla ograničenje od 20 hiljada radnih do kraja prošle godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima EZ.

Crnoj Gori su početkom maja data dva mjeseca da se izjasni na navode iz prekršajne prijave EZ, te da pruži sve podatke u vezi sa radom TE Pljevlja.

Za postupak pred EZ, Vlada, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija, angažovalo je i EPCG da se pridruži i preduzme sve pravne radnje u cilju zaštite prava države pred EZ.

Rovčanin je nedavno kazao da, ukoliko bi se ugasila TE Pljevlja, Crna Gora bi za uvoz struje morala godišnje da plaća preko 100 miliona eura.

On je tada rekao da su u EPCG razmatrali dva scenarija u slučaju gašenja TE Pljevlja, a oba su podrazumijevala da objekat ne nastavi sa radom nakon remonta.

Po jednom bi prestanak rada TE Pljevlja od juna ove do juna naredne godine koštao 155 miliona eura, dok bi gašenje od juna ove do kraja naredne godine državu koštalo 234 miliona eura.

Drugi scenario je da TE Pljevlja ne radi 18 mjeseci, u periodu od juna ove do decembra naredne godine. Ukupna cijena električne energije, koju bi trebalo kupiti u tom periodu, po trenutnim cijenama na Hudeks berzi vrijedjela bi 160,1 milion eura.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije