Connect with us

Ekonomija

TO ĆE IH SPASITI: Najugroženijima po tri litra ulja

Published

on

Pored projekta Socijalni bon i ograničenja cjene hljeba Vlada Crne Gore je predložila je i raspodjelu 64.000 litara jestivog ulja, zbog poskupljenja cjena osnovnih životnih namirnica. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nakon analize donijelo je odluku da se ulje dodijeli korisnicima materijalnog obezbjeđenja (8.164 korisnika) i penzionerima sa najnižom penzijom (16.343 korisnika).

Kako su saopštili, svaki korisnik će dobiti po tri litra ulja, a u te svrhe će se obezbijediti i dodatne količine.

– Podsjećamo, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, Vlada je opredijelila 64. 000 litara ulja, koje je nabavljeno istovremeno sa pšenicom iz uvoza i upisano kao državna imovina, za pomoć najugroženijem stanovništvu imajući u vidu tendenciju rasta uvoznih cijena ovog proizvoda. Još jedna mjera koju je Vlada donijela je ograničenje maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba, čime je zaustavljen rast cijena ove najvažnije životne namirnice. Maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba gramaže od 500g do 600g je 50 centi po komadu, odnostno 40 centi za hljeb gramaže od 300g do 400g – naveli su iz resora ministra Milojka Spajića.

Pored dodjele ulja i ograničenja cjene hljeba, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je projekat “Socijalni bon” u okviru kojeg će građani u stanju socijalne potrebe moći da dobiju socijalne bonove za kupovinu u trgovinama izabranim na javnom pozivu.

Ovaj bon je namijenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da u marketu koji izaberu, kupe namirnice u toj vrijednosti.

Sa marketima odabranim kroz Javni poziv ugovori će biti potpisani u toku naredne sedmice, a pri tom i objavljeni dodatni popusti koje će marketi pružiti korisnicima socijalnih bonova.

– Vlada Crne Gore je od samog ulaska u mandat, povećanje životnog standarda građana vidjela kao jedan od ključnih prioriteta. Porast cijena prehrambenih proizvoda evidentan je na globalnom nivou, a kao posljedica toga pojedine kategorije namirnica bilježe dvocifren, pa čak i trocifren procentualni rast u odnosu na prošlu godinu. Na rast cijena uticali su mnogobrojni faktori koji su uzrokovani pandemijom, uslijed čega je došlo do povećanja cijene transporta, ali i rasta cijena neophodnih repromaterijala. Vlada, kao i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini kako bi imali svobuhvatan uvid u sve faktore koji utiču na formiranje cijene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim efikasno nastavili da dijeluju na stabilizaciju cijena – pojasnili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

1 Comment

1 Komentar

  1. Mico

    01.08.2021. at 17:23

    Mickeyu mercedes od 100.000 nama 2-3eura u ulju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije