Connect with us

Ekonomija

TOPAZ DRILLER NA PUTU KA CRNOJ GORI: Prvo istražno bušenje u narednih sedam dana

Published

on

Topaz Driller

Finalne pripreme postrojenja koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore završene su na Malti i Topaz Driller se uputio prema crnogorskom akvatoriju 7. marta u večernjim satima, saopšteno je Portalu Luča iz Uprave za ugljovodonike o dolasku postrojenja za prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju.

“Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, za očekivati je da Topaz Driller stigne na lokaciju gdje je planirano prvo istražno bušenje u narednih sedam dana.

Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine”, navodi se u saopštenju.

Kako pojašnjavaju, koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019.godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

“Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna, zbog sigurnosti gdje instaliranja Jack Up platforme.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja. Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici”, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije