Connect with us

Ekonomija

TRAŽE OTPREMNINE: Penzioneri KAP-a danas ponovo pred zgradom Vlade

Published

on

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se danas ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom.

“Primili su nas poslanici Radoš Zečević i Dragan Ivanović. Nastavićemo da se obraćamo svim poslaničkim klubovima u vezi sa našim problemom”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je kazao da će se naredne sedmice obratiti i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, u vezi sa njihovim otpremninama i, kako je kazao, sudbinom tih para.

Raković je ponovio da neće odustati od okupljanja dok ne dobiju svoje pare, koje im, kako tvrdi, pripadaju po pravdi i zakonu.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije