Connect with us

Turizam

EVROPSKE PRIJESTONICE ZIMSKOG ODMORA: Savršeno, čak iako ne skijate

Published

on

Uprkos pandemiji, zimski centri su popunjeni / Foto: snowmagazine.com

U ovim mjestima se odlično mogu provesti ne samo zagriženi skijaši, već i oni koji ne skijaju, ali uživaju u snijegu, fantastičnoj prirodi, pucketanju kamina, spa centru i kuvanom vinu.

Monženevr, Francuska – za porodice

Foto: booking.com

Monženevr je dio popularne 400 km široke skijaške oblasti Mliječni put koja se prostire duž francusko-italijanske granice. Ovdje vas očekuje pravo tradicionalno selo prepuno drvenih alpskih brvnara.

Staze za početnike kreću iz centra, dok 17km duga staza za skijaško trčanje vijuga kroz borovu šumu i duž obala rijeke. Postoje i mjesta za snoubording, kao i odlične staze za sankanje. Za članove porodice manje okrenute aktivnostima na snijegu, tu je spa centar Durancia sa dječijom lagunom i wellness dijelom za odrasle.

Sent Anton, Austrija – za “après ski” zabavu

Foto: wywander.com

Ušuškan u tirolskim Alpima, Sent Anton am Arlberg je poznat kao “kolijevka alpskog skijanja”. Upravo ovdje je, početkom 1900-ih, Johan Šnajder predstavio tehniku upravljanja skijom rotacijom gornjeg dijela tijela. Tehnika, pod imenom Arlberg, vrlo brzo se raširila kao popularna rekreacija i sport, piše Travelmagazine.

Pored duge istorije, skijalište ima i izuzetno poznatu “barsku scenu”. “Après ski” zabave počinju rano popodne i kako veče odmiče postaju sve življe. Ovdje vas očekuju zabava i ples do kasnih sati.

Tinj, Francuska – za ljubitelje uzbuđenja

Foto: Tignes, wikipedia

Tinj se sastoji od nekoliko sela raštrkanih na prostranom skijaškom području. Nudi praktično svaki zimski sport kojeg biste mogli da se sjetite. Pripremite se za tjubing staze prekrivene snijegom (snow tubing), haskije koji vuku sanke ili hodanje po snijegu sa krpljama kroz blistave alpske šume.

Tu je i romantično klizanje preko zaleđenog jezera. Ako ove aktivnosti ne pružaju dovoljno adrenalina, možete probati i paraglajding, Heli-skiing (umesto ski lifta čeka vas helikopter) ili Pala’fou, smjelu vožnju kojom ćete proći duž 3 km duge staze za sankanje kao i kroz ledeni tunel.

Sent Moric, Švajcarska – za gurmane

Još od 1864. godine, Sent Moric je najstarije svjetsko odmaralište za zimske sportove i dragulj Južnih Alpa. Često ga posjećuju poznate ličnosti, a uz njegovu blistavu reputaciju idu i luksuzni hoteli, restorani sa Mišlenovim zvjezdicama i prodavnice čuvenih dizajnera. Mnoge posjetioce preukusna hrana ovde više privlači nego bajkovite sniježne padine.

Gurmane čekaju razne đakonije, od tipičnih švajcarskih opcija (kao što su fondi ili raklet) do kulinarskih specijaliteta obližnje Italije. Ne odlazite, a da ne probate “nusstorte” (čuveni kolač od oraha i karamele) u poslastičarnici Hanselmann, koja u Sent Moricu postoji od 1894. godine.

Bad Gastajn, Austrija – za wellness

Foto: lux-mag.com

Banjski gradić Bad Gastajn kombinuje moderno skijanje i snoubording staze sa istorijskim centrom prepunim šarmantnih hotela pastelnih boja iz perioda “Belle Époque” (kraj 19. i početak 20. veka). Rezervišite neki od tretmana u ljekovitim pećinama i termalnim banjama, koje je prvi učinio popularnim car Franc Jozef I u zlatno doba banjskog turizma u 19. vijeku.

Izgrađen oko strme klisure planinskog masiva Visoke Ture (Hohe Tauern), grad je podijeljen i upečatljivim vodopadom visine 200 metara. Ako se osjećate avanturistički, tu je i Zip-line preko vodopada za dodatnu dozu adrenalina. Ukoliko biste ovo preskočili, vozite se žičarom Stubnerkogel i pređite 140 m dugački viseći most kako biste stigli do restorana na vrhu planine.

Šamoni, Francuska – za uživanje u krajoliku

Foto: luxlife.rs

Istorijski Šamoni, gdje su 1924. godine održane prve svjetske zimske olimpijske igre, smjestio se u sjenci Mon Blana. Najviša planina zapadne Evrope i njen vrh, neprekidno prekriven snijegom, uzdiže se u nebo do 4.808 m. Iz Šamonija možete istražiti živopisne staze za pješačenje na nižim padinama ili se voziti žičarom i upiti pogled od 360° na Alpe sa vrha Egij di Midi (Aiguille du Midi).

Iz Šamonija željeznicom možete stići i do Mora leda (Mer de Glace), najvećeg glečera u Francuskoj (dužine 7 km, a dubine 200 m). Tu su i šiljati planinski vrhovi Le Dru (Les Drus) i Le Grand Žoras (Les Grandes Jorasses), a ako želite još neki doživljaj, spustite se u ledenu pećinu iskopanu u glečeru.

Kicbil, Austrija – zbog srednjovjekovnog šarma

Foto: winterinKidzbuhel.com

Za zagrižene skijaše, Kicbil je sinonim za legendarnu stazu “Streif” na kojoj se vozi FIS Svetski kup, koja svakog januara privlači hiljade gledalaca. Za ostale posjetioce kombinacija atraktivnog srednjovjekovnog centra grada i okolnih širokih dolina čini Kicbil primamljivom destinacijom tokom cijele godine.

Uz puno sunca čak i zimi, na svakom koraku su prilike za mnoštvo aktivnosti u prirodi. Istražite sniježne pejzaže obrasle borovima sa krpljama ili slijedite pešačku stazu uz planinu Kicbiler Horn.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije