Connect with us

Turizam

KUKALJ: U Baru petnaest puta više turista u odnosu na prošlu godinu

Published

on

U Baru trenutno boravi više od dvije hiljade gostiju, a u svjetlu sve povoljnije epidemiološke situacije direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj, saopštio je da imaju razloga za optimizam, ali ne i za rekordnu turističku sezonu.

“To je skoro 15 puta više u odnosu na prošlu godinu, a 20 odsto manje u odnosu na 2019. Turisti su uglavnom iz regiona – Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija, Kosovo, a imamo i turista iz Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza”, rekao je Kukalj.

On je agenciji Mediabiro kazao da je fokus upravo na tim tradicionalnim tržištima, gdje su i sproveli veliki broj promotivnih aktivnosti.

Ono što ih raduje je što ove godine primjećuju postepeni oporavak turizma, dolazaka turista, ali i broja noćenja.

“Naša očekivanja za ovu sezonu je da će svakako biti bolja od prethodne, a lošija od 2019. Na nivou godine očekujemo oko 50 odsto ukupnog turističkog prometa koji je bio u 2019. godini. Nažalost, očekujemo i nešto niže prihode, ali sve u svemu svjesni smo da su se, bar što se tiče prve polovine godine, naše prognoze manje više i ostvarile”, kazao je Kukalj.

Prema njegovim riječima, svaki vikend imaju oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019, a izuzetak je bio prošli vikend kada su imali nešto više od dvije hiljade turista koji su uglavnom bili iz zemalja okruženja, ali i Sovjetskog saveza.

Rekordne godine zasigurno neće biti, ali očekuju određeni turistički promet.
Kada je u pitanju cjenovna politika, ugostitelji su, kako je kazao, prilagodili cijene trenutim uslovima na tržištu.

“Veliki broj ugostitelja je korigovao cijene i spustio ih u odnosu na 2019. godinu. Naša preporuka je uvijek bila da cijene ostanu na nivou od prošle godine i da se ponudi kvalitet više jer je u turizmu jako teško vratiti se na prethodni period i vratiti cijene na nivo kakve su bile prije korone”, kazao je Kukalj.

Turisti su, kako je naveo, u ovom momentu pogotovo osjetljivi. Bar je bio i ostao grad gdje je odnos cijene i kvaliteta uvijek bio dobar.

Menadžerka hotela Adria u Šušnju, Mila Gvozdenović, kazala je da su, na osnovu dosadašnjih upita, optimistični i pozitivni kada je u pitanju ovogodišnja turistička sezona.

Prve goste, kako je rekla, očekuju u drugoj polovini juna.

„Trebalo je da ih imamo i mnogo ranije, to su uglavnom regionalni gosti. Trebalo je da imamo i goste iz inostranstva ali usljed kovid mjera od naše i njihovih država došlo je do pomjeranja. Ono što je pozitivno za nas, nije došlo i do otkaza“, rekla je Gvozdenović agenciji Mediabiro.

Za ljetovanje u Baru najviše su zainteresovani gosti iz regiona.

Zakupac plaže u Sutomoru, Pavle Ćeklić, kazao je da je plaža spremna još od 3. maja te da su se trudili da i ove godine ispoštuju sve epidemiološke mjere.

„Već je sve mnogo bolje nego prošle godine pošto su granice otvorene. Već su stigli gosti iz Srbije i BiH malo iz Rusije, pretežno oni koji tu imaju kuće“, kazao je Ćeklić.

On je naveo da su upravo danas dobili plavu zastavicu i da je sve spremno za sezonu.

„Što se tiče mobilijara ispoštovali smo epidemiološke mjere, postoji razmak između ležaljki. Imamo tuševe sa toplom i hladnom vodom. Gosti su uglavnom zadovoljni. Cijena kompleta je šest EUR, a Morsko dobro nam je dalo popust od 50 odsto za ovu godinu“, zaključio je Ćeklić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije