Connect with us

Ekonomija

UGOSTITELJI: Ako mjere potraju bićemo na respiratoru

Published

on

Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, a bojimo se da, ukoliko ove mjere potraju, će ubrzo biti na respiratoru, poručuje NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore”, čija djelatnost je novim mjerama zabranjena poslije 18 časova. Smatraju da je pooštravanje mjera na način da se određenim segmentima privrede ograničava rad, a koje nije ispraćeno adekvatnim finansijskim mjerama podrške, put u propast, a vjeruju da to nije cilj ni jedne izvršne vlasti. Udruženje ugostitelja razmatra različite vidove protesta ako ne bude podrške države.

Ugostitelji pitaju da li je moguće da su, od početka pandemije, ugostitelji jedini i isključivi krivci za širenje virusa COVID 19.

“Nisu, niti mogu biti, najprije zbog visokog stepena higijene i poštovanja mjera Ministarstva zdravlja u velikoj većini objekata. Pogotovo što do današnjeg dana nijesmo dobili niti jedan naučni podatak u tom pravcu, od strane nadležnog tijela”, ističu iz Udruženja u saopštenju dostavljenom CdM-u.

Pitaju i da li je rad nekoliko zimskih turističkih objekata par mjeseci važnije od cjelokupne turističke privrede.

“Mjere koje su bile na snazi do 10.2.2021. godine za posledicu su imale veliki broj turista kako domaćih tako i stranih u zimskim centrima na sjeveru što je za direktnu posledicu imalo povećanje broja zaraženih u svim gradovima Crne Gore, a u konačnom pooštravanje mjera. Da ne bi bilo nesporazuma, svaki potez koji doprinosi boljem poslovanju bilo kog privrednog subjekta podržavamo, pa se na mjeru kojom je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa osvrćemo isključivo sa apekta ekonomske politike i posledica te politike koje se ogledaju, između ostalog, i u zatvaranju pojednih gradova (Budva, Tivat itd)”, navode iz Udruženja ugostitelja.

Pitaju i da li su nadležni organi uspjeli da uoče činjenicu da mjere kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata nisu imale apsolutno nikakav uticaj na broj oboljelih od virusa.

“Očigledno je da nisu”, odgovaraju iz Udruženja.

Dalje pitaju da li je nekome od donosioca odluka kasnila plata ili bila umanjena u bilo kom procentu.

“Nije, dok ugostitelji, kojima je to jedina djelatnost, moraju da zatvaraju firme, otpuštaju radnike, bore se sa prinudnim naplatama u situaciji kada im je rad onemogućen itd. Ugostiteljska djelatnost je trenutno na kiseoniku, a bojimo se da, ukoliko ove mjere potraju, će ubrzo biti na respiratoru”, poručuju iz Udruženja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije