Connect with us

Ekonomija

UGOSTITELJI: Sjutra otvaramo lokale u 16h, masovni protest ispred Vlade ako se ne izmijene mjere

Published

on

Sa prošlog protesta ugostitelja u Podgorici (FOTO: RTCG)

NVO “Udruženje ugostitelja Crne Gore” saopštilo je da će sjutra, nakon okupljanja u Kotoru, otvoriti svoje objekte u 16 sati.

Ugostitelji su takođe najavili da će podnijeti prijavu područnoj jedinici Uprave policije i u skladu sa zakonskom procedurom dana 28.12.2020. godine održati masovni protest ispred zgrade Vlade Crne Gore i “na taj način, mirnim putem, iskazati revolt zbog posljednjih mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, ukoliko do njihove izmjene ne dođe u narednih par dana, na način koji će omogućiti normalno obavljanje djelatnosti za vrijeme praznika, u skladu sa postojećom situacijom.”

“Pomenute mjere donijete su bez ikakve konsultacije i saradnje sa privatnim sektorom, konkretno sektorom turizma i ugostiteljstva, koji najviše pogađaju što je, potpuno neprimjereno.

Predstavnici ovog Udruženja su pristali na  ograničenje za rad do 18 h, koje je važilo do 22. Decembra, upravo da bi im se omogućio rad za vrijeme trajanja novogodišnjih i božićnih praznika u obimu koji bi im omogućio da donekle nadomjeste gubitke koje trpe već devet mjeseci.

“Donošenjem ovakve odluke predstavnici i članovi Udruženja su izigrani i obmanuti i iz tog razloga neće sjedjeti skrštenih ruku u situaciji kada se na ovakav način odlučuje o njihovim sudbinama i sudbinama njihovih zaposlenih”, navodi se u saopštenju.

Oni navode da mjere Ministarstva zdravlja podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata za vrijeme vjerskih i novogodišnjih praznika, a dozvoljava izlazak iz prostorija stanovanja radi prisustvovanju vjerskim obredima.

“Smatramo da su te mjere diskriminatorne prirode te da se određenoj grupi lica, ničim utemeljeno, ograničava ustavom zagarantovano pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti.”

Konačno, mjere kojima se nečije pravo na rad u ovoj mjeri ograničava i u direktnoj je uzročno posledičnoj vezi sa egzistencijom velikog broja zaposlenih ljudi i njihovih porodica, moraju biti ispraćene adekvatnim mjerama ekonomsko-finansijske prirode, koje su ovoga puta izostale.

Udruženja stoga obavještava nadležne državne organe, ali i širu javnost:

  • Da će se sjutra, dana 24.12.2020. godine, okupiti ispred katedrale Sv Tripuna u Kotoru i na taj način, prije svega, čestitati ovaj praznik našim sugrađanima, pripadnicima katoličke vjeroispovjesti ali i pokazati solidarnost sa svim ugostiteljima u Crnoj Gori u ovim teškim vrmenima.
  • Da će istog dana u 16h otvoriti svoje objekte i obavljati djelatnost odobrenu im od strane nadležnih državnih organa. To će biti slučaj i 25.12.2020. godine.
  • Da će podnijeti prijavu područnoj jedinici Uprave policije i u skladu sa zakonskom procedurom dana 28.12.2020. godine održati masovni protest ispred zgrade Vlade Crne Gore i na taj način, mirnim putem, iskazati revolt zbog posljednjih mjera Ministarstva zdravlja Crne Gore, ukoliko do njihove izmjene ne dođe u narednih par dana, na način koji će omogućiti normalno obavljanje djelatnosti za vrijeme praznika, u skladu sa postojećom situacijom.

Na kraju, Udruženje poziva nadležne državne organe, prije svega Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja da hitno reaguju i revidiraju važeće mjere, te na taj način daju doprinos opstanku turističke privrede i velikog broja radnih mjesta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije