Connect with us

Ekonomija

UN: Crnogorska ekonomija je druga najviše pogođena u Evropi

Published

on

Procjene Ujedinjenih nacija (UN) kažu da će Crna Gora biti druga najviše pogođena ekonomija u Evropi, kazao je ekonomista UN-a Danijel Putin.

“Nažalost Crna Gora je jedna od najteže pogođenih ekonomija u Evropi, naša procjena je da će Crna Gora predstavljati drugu najviše pogođenu ekonomiju u Evropi, poslije Španije. Razlog je jasan, Crna Gora je mala otvorena ekonomija, koja zavisi od turizma”, kazao je Putin, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Da je svaka kriza i šansa, smatra i Putin i dodaje da je važno da crnogorska ekonomija dobije na produktivnosti.

“Crna Gora je dugo bila zavisna od turizma i možda je ovo prilika za diversifikaciju i strukturnu transformaciju, koja bi mogla da kreira nova tržišta za nove vještine koje se bolje plaćaju, a koje Crnu Goru mogu pomjeriti u smislu smanjenja stope siromaštva”, naveo je Putin.

Navodi i da projekcije UN-a za Crnu Goru nijesu toliko loše, kao one MMF-a.

“Postoje određeni indikatori koji govore da će doći do poboljšanja i vraćanja u normalu, posebno kada dođe do vakcinacije. Vakcinisanje nije važno samo za Crnu Goru, nego i za turiste koji posjećuju Crnu Goru, za Risiju, Srbiju…Vakcina je samo rješenje dijela problema, mi moramo razgovarati o oporavku na jedan širi način i o tome kako ga možemo podržati. Crnu Goru očekuje značajan napredak i značajno nadoknađivanje gubitaka i postepeno vraćanje na prethodne nivoe iz turističkog sektora”, poručuje Putin.

Dodaje, ipak, da za našu ekonomiju ima nade, posebmo zbog toga što smo u prethodnom periodu bilježili značajne stope rasta.

“S obzirom na to da Crna Gora prolazi kroz proces pristupanja EU, dobro je integrisana u ta tržišta, i u tom smislu mora iskoristiti prednosti za oporavak”, naveo je Putin.

Ističe i da ekonomiju moramo usmjeriti ka modelima koji su otvorni i održivi.

“Moraju se podržati oni koji su ranjivi, moramo u obzir uzeti fiskalne troškove i naravno na umu treba imati investicije, koje ovu ekonomiju čine otpornom na sve šokove”, poručuje Putin.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije