Connect with us

Ekonomija

USKOKOVIĆ: Francuze i dalje interesuje koncesija za Aerodrome Crne Gore

Published

on

Francuska kompanija Aeroports de Paris i dalje je zainteresovana za uzimanje crnogorskih aerodroma pod koncesiju, kazao je u razgovoru za Dnevne novine predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković.

Ta firma upravlja aerodromom “Šari de Gol” koji je drugi najprometniji aerodrom u Evropi, a sedmi u svijetu.

“Aeroports de Paris, koji je učestvovao u tenderu za koncesiju crnogorskih aerodroma, i dalje je zainteresovan”, potvrdio je Uskoković.

Odluku o davanju aerodroma Podgorica i Tivat u zakup na 30 godina donijela je prethodna vlast prije tri godine. Predstavnici tadašnje vlade procijenili su da će odabrani ponuđač za 30 godina uložiti najmanje 200 miliona eura u crnogorsko preduzeće. Ipak, nova vlast saglasna je da aerodromi treba da ostanu u državnom vlasništvu.

Predsjednik Udruženja je ukazao i da francuska firma Veoila namjerava da učestvuje na tenderu za tretman otpadnih voda, Schneider Electric želi plasirati proizvode na energetsko i elektronsko tržište u Crnoj Gori.

“Vinci je zainteresovan za građevinske projekte kao i Bouygues, dok nekoliko francuskih turoperatora čeka bolje dane za turizam. Tu je i Transavia koja godinama održava direktne letove na relaciji Pariz Tivat”, naveo je Uskoković, dodajući i da su ekspertske institucije zainteresovane da pomognu u dobijanju projekata iz EU fondova.

Sanacija i remedijacija toksičnog zemljišta grita u brodogradilištu u Bijeloj, vrijedna oko 23 miliona eura, povjerena je francuskoj firmi Valgo.

“Saniranje i ekološke rekonstrukcije industrijskih terena su oblasti za koje će biti interesovanja iz Francuske. To se odnosi i na konsalting i ekspertske usluge. Investiranje u održive projekte ekološkog turizma, poljoprivrednu djelatnost i IT sektor su glavne tačke interesovanja francuskih privrednika”, istakao je Uskoković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije