Connect with us

Ekonomija

VELIČKOVIĆ: Kritike na račun Ministarstva poljoprivrede politikantske

Published

on

Svako ko misli da za nekoliko mjeseci može da se kreira Strategija razvoja i promijeni nešto u poljoprivredi je veoma neozbiljan, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nebojša Veličković. Ističe da će se nadomjestiti sve što je propušteno u prvoj polovini godine do usvajanja Agrobudžeta i dodaje da su kritike koje se u posljednje vrijeme mogu čuti o Ministarstvu dosta politikanske.

Ističe da najveći dio Agrobudžeta dolazi iz nacionalnih sredstava iz kojih je izdvojeno 2,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Ono što je najvažnije da imamo tržišno cjenovne politike ruralnog razvoja, mjere za staračke naknade, servis u poljoprivrednoj proivodnji, podršku za ribarstvo,  za zdravstvenu zaštitu životinja”, kazao je on.

Veličković dodaje da blizu 60 mjera znači puno za poljoprivrednu proizvodnju koja se nalazi u sistemskim problemima koji su godinama stvarani, a koji su isplivali za vrijeme pandemije.

“Imamo niz mjera. Povećali smo sredstva za direktna plaćanja i to u iznosu od preko 2 miliona. Povećali smo sredstva kako za biljnu, tako i za stočarsku proizvodnju. Takođe po jedinici površine povećali smo sredstva sa 200 na 220, odnosno 230 eura po hektaru”, kazao je on između ostalog.

On je istakao da svi poljoprivredni proizvođačli koji budu investirali u ovoj godini i koji su i do sada u proteklom periodu zasijali svoje površine, povrtarskoj proizvodnji, koji su zasadili voće, vinovu lozu, masline, ostvariće pravo i subvencije koji su zapisani u Agrobudžetu.

Smatra da će se nadomjestiti sve što je propušteno u prvoj polovini godine do usvajanja Agrobudžeta.

“Svi koji su investirali u podizanje zasada, svi koji se bave stočarskom proizvodnjom, preradom na gazdinstvu, oni su bez izuzetka koristili ta sredstva i bila su uplaćena”, kazao je on.

Subvencije za podizanje zasada biće obuhvačene od 1. januara tekuće godine.

“Iako je bilo kašnjenja u donošenju Agrobudžeta, mi možemo u najvećem dijelu da govorimo o pomjeranju granica realizacije mjera. Pozivam sve proizvođače da se javljaju. Ovaj Agrobudžet je razvojni budžet. Vodili smo računa o trenutnoj situaciji o poljoprivrednoj proizvodnji, ekonomskom dijelu. Svaki poljoprivredni subjekat koji se bude javio i bude ispunjavao kriterijume, ostvariće pravo i dobiće sredstva do kraja godine”, kazao je Veličković.

On kaže da su kritike koje se u posljednje vrijeme mogu čuti o Ministarstvu dosta politikanske.

“Jer uglavnom dolaze od ministara u prethodnoj vladi i koji su kreirali agrobudžetske mjere i politiku u prethodnom periodu. Mi smo sad kad je izabrana nova Vlada i Ministarstvo došliu u situaciju kada je završen jedan period kada je završena Strategija razvoja poljoprivrede. Sada moramo da pravimo novu. Svako ko misli da za nekoliko mjeseci može da se kreira Strategija i promijeni nešto u poljoprivredi je veoma neozbiljan”, kazao je on.

“Uradićemo sve, ali imamo još sektora osim mljekarstva”

Ističe da su Agrobudžetom predviđena velika sredstva za sektor mljekarstva.

“Razumijemo probleme, jeste godina teška, jeste došlo do povećanja cijena stočne hrane i mi ćemo u narednom periodu sagledati situaciju i reagovati. Mi imamo i druge sektore, ne samo sektor mljekarstva i oni koriste stočnu hranu”, kazao je on.

Pomoći će farmi Miljanić koliko budu u mogućnosti

On je rekao da će danas predstavnici Ministarstva obići farmu koza Miljanić koja je juče izgorjela u požaru i gdje je stradalo 300 koza i jaradi.

“Ministarstvo će prema svojim zakonskim mogućnostima reagovati u tom dijelu”, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije