Connect with us

Vijesti

AERODROMI CRNE GORE: Promet 36% u odnosu na 2019.

Published

on

Za prvih sedam mjeseci ove godine promet putnika turista na crnogorskim aerodromima iznosio je 468.025, dok je u istom periodu 2019. taj broj bio oko tri puta veći -1.273.561 putnik. Izraženo u procentima, ovogodišnji broj putnika je bio svega 36,7 odsto od onog ostvarenog u istom periodu 2019. godine, pišu Dnevne novine

Ovo pokazuju podaci iz odgovora ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića na poslaničko pitanje Nikole Rakočevića (DPS) dostavljeno krajem prošlog mjeseca, u finišu julskog zasijedanja Skupštine Crne Gore. Rakočević je, između ostalog, tražio podatke o prometu putnika (turista) na crnogorskim aerodromima od početka godine, kao i uporedne podatke za isti period 2019. godine. Pitanje ministru, takođe je bilo sa koliko država i koliko destinacija Crna Gora ima avio-povezanost ove godine u poređenju sa 2019, zatim broj realizovanih letova, broj putnika prevezenih nacionalnom aviokompanijom ove, u poređenju sa 2019. godinom…

PREVEZENO 224.725 PUTNIKA

U odgovoru Milatovića, prvo se konstatuje da “prema statistikama AD “Aerodromi Crne Gore”, bilježe snažan ekonomski oporavak”, a potom navodi sljedeće:

“U periodu od 1. januara, a zaključno sa 21. julom 2021. godine, na aerodromu Podgorica je ostvaren promet od 1.835 aviona, a prevezeno je 224.725 putnika. U istom uporednom periodu 2019. godine je ostvaren promet od 3.993 aviona i prevezeno je 649.229 putnika. U periodu od 1. januara do 21. jula 2021. godine, na aerodromu Tivat je ostvaren promet od 2.021 aviona i prevezeno je 243.300 putnika. U istom uporednom periodu 2019. godine je ostvaren promet 3.415 aviona i prevezeno je 624.332 putnika”.

Kada se to sve sabere, dolazi se do brojeva koje smo već naveli, a koji pokazuju ogroman pad, kako u broju prevezenih putnika, tako i “prometa aviona” odnosno broja polijetanja i slijetanja na našim aerodromima.

Podaci o realizovanim letovima za 2019. i 2021. godinu takođe pokazuju da je izgubljen veliki broj destinacija. Naime, u prvih sedam mjeseci 2019. godine posredstvom aerodroma Podgorica realizovani su letovi ka 89 destinacija, u 17 država, a ove godine ka 45 destinacija, (takođe u 17 zemalja). Nešto blaži pad je zabilježen kada je riječ o Aerodromu Tivat.

U odgovoru poslaniku Rakočeviću, ministar navodi da je 2019. godine nije bilo koronavirusa, da su granice bile otvorene, da nije bilo smetnji za putovanja, a potom konstatuje da i pored “velikog broja prepreka na putu ka uspješnoj realizaciji turističke sezone, Crna Gora trenutno ostvaruje izvanredne rezultate, koji su mnogo bolji od konkurentskih destinacija: Hrvatske, Španije, Italije, Grčke i Turske, a koje su iznad svih optimističkih scenarija”.

Ministar ekonomskog razvoja je, inače, veći dio odgovora iskoristio da uputi kritike prethodnoj vlasti, optužujući je da je “političkom odlukom prethodne Vlade Crne Gore, država u 2020. godini bila zaključana u periodu ljetnje turističke sezone”, zbog čega su, kako navodi, privrednici izgubili do pola milijarde eura, a “brojni sugrađani izgubili radna mjesta”.

Milatović je potom ispisao hvalospjeve na račun nove avio-kompanije.

ŠTA JE ISTINA?

“Za razliku od Montenegro Airlinesa, novi nacionalni avio-prevoznik, Air Montenegro, posluje u skladu sa tržišnim principima. Flotu čine tri aviona koja su u vlasništvu kompanije, za razliku od Montenegro Airlinesa gdje su avioni rentirani uz nepovoljne finansijske uslove. Letom od Podgorice do Beograda, 10. juna 2021. godine, otpočeti su letovi nove crnogorske nacionalne aviokompanije. Protok vremena do 10. juna je bio neophodan da se oformi nova kompanija, pribave neophodne licence, i stvore brojni drugi preduslovi za rad. To je bio izuzetno zahtjevan proces, pa je menad žment Air Montenegra realizovao gotovo nemogući projekat, i u rekordnom roku formirao avio-kompaniju koja je sa početkom ljetnje turističke sezone počela da leti, kako je građanima i obećano”, naveo je Milatović.

Što je od ovoga istina? Skoro ništa, osim da je od novca građana kupljen avion koji nije u funkciji, dok je javnost ostala uskraćena za informaciju koliko je novca otišlo na opravke za motor, da je dat ogroman novac za iznajmljivanje tuđeg aviona, da su se avioni servisirali u Bratislavi…

Koliko je to sve koštalo poreske obveznike ostalo je tajna, kao što je tajna vrijednost ugovora AIR Montenegro sa Lufthanzom o konsultantskim uslugama, kao što je tajna uloga državnog sekretara u ovom poslu Zorana Radunovića, ili vrijednostzalcupa poslovnog prostora u Capital plaža…

Sve to je tajna, ali ono što nije i što je poražavajuće jesu podaci ministra ekonomije da je promet turista na crnogorskim aerodromima tokom prvih sedam mjeseci ove godine svega 36 odsto putnika u odnosu na isti period 2019. godinu, te da je izgubljeno gotovo pola destinacija koje je držao MA.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije