Povežite se sa nama

Vijesti

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Dolazi kraj skrivanju prljavog novca u Švajcarskoj

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Korumpirani političari i drugi kriminalci imaju sve manje prostora za skrivanje nezakonito stečene imovine i najava švajcarske Vlade o potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa Crnom Gorom sigurno je uznemirila mnoge od njih u Crnoj Gori, rekla je za Portal RTCG direktorica MANS-a i rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković

“Sigurno će sada početi da sele prljavi kapital na druge destinacije koje još nisu uvele saradnju u oblasti sprečavanja pranja novca. Međutim, ne zaboravimo da novac ostavlja trag i samo ga treba pratiti da se dođe do izvršilaca krivičnih djela i njihovih pomagača u pranju novca”, kazala je Ćalović-Marković.

Ona vjeruje da je ovaj korak Švajcarske, kao i niz drugih stvari koje se dešavaju na međunarodnoj sceni u vezi sa otvaranjem registara kompanija i većim regulisanjem ofšor destinacija, podstaknuto objavljivanjem “Pandora papira”.

Po njenom sudu, kao što su mnogi koraci vezani za sprečavanje pranja novca preduzeti na globalnom nivou nakon objavljivanja “Panama papira”, tako će i “Pandora papiri” imati snažan efekat na destinacije koje se najčešće koriste za skrivanje nezakonito stečene imovine.

“Ti globalni tokovi su izuzetno važni za Crnu Goru, iako ih naši građani nisu svjesni jer se ne dešavaju kod nas. Prljavi novac se, međutim, upravo skriva iza raznih ofšor kompanija i slojeva anonimnosti, kao i tajnih računa na destinacijama poznatim po tajnosti. Zbog toga su od ogromnog značaja za otkrivanje imovine promjene upravo u tim državama koje se tradicionalno koriste za skrivanje imovine, a jedna od njih je upravo Švajcarska”, navela je Ćalović Marković.

Kako je naglasila, iako se čini dugim rok u kome će sporazum početi da se primjenjuje, naš sistem u ovom trenutku svakako nije spreman za ozbiljne predmete.

“Prvi korak mora biti promjena tužilaštva, a već sada treba da razmišljamo i o korjenitim reformama u sudstvu, dok unapređujemo zakonodavstvo za oduzimanje i upravljanje nezakonito stečenom imovinom”, povukla je Ćalović Marković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije