Connect with us

Vijesti

CBCG: Uskoro regulisanje platnog prometa sa regionom

Published

on

Crna Gora uskoro će imati regulisan platni promet sa zemljama regiona zahvaljujući unificiranju sistema instant plaćanja

Kako je rečeno Dnevnim iz Centralne banke Crne Gore, ove povoljnosti biće dostupne svima kroz nedavno pokrenuti projekat modernizacije platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana. Savjet za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) pokrenuo je ovu inicijativu u cilju bolje promocije i unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija zemalja.

„Glavne aktivnosti ovog projekta usmjene su na usklađivanje nacionalnih regulatornih okvira koji kontrolišu platni promet u zemljama regiona, sa pravnim tekovinama Evropske unije. Cilj kome se teži je stvaranje jednakih uslova za implementaciju domaćih sistema instant plaćanja, a zatim i njihovo regionalno povezivanje. Na taj način će se postići efikasnost i smanjenje troškova plaćanja – kako unutar regiona, tako i sa EU“, kazali su iz vrhovne monetarne institucije.

Podsjećamo, implementacija instant plaćanja na nacionalnom nivou trenutno nema unificiran pristup. Zbog toga institucije i kompanije uvode sistem instant plaćanja prema vlastitim procjenama i planovima, odnosno tehničkim mogućnostima. Povezivanje sistema značajno bi doprinijelo ne samo boljem poslovnom povezivanju unutar regiona, već i lakšem prilagođavanju uslovima i mogućnostima poslovanja na tržištu Evropske unije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije