Connect with us

Vijesti

DO 1. NOVEMBRA: Izvođaču radova isplaćeno 724 miliona eura

Published

on

U skladu sa Ugovoru o projektovanju i izgradnji, izvođaču radova na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa je do 1. novembra ukupno isplaćeno skoro 724 miliona eura, što je nešto više od 89 odsto ukupne investicije koja je teška 809,5 miliona eura. To se navodi u Izvještaju o statusu i dinamici projekta koji je objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija

U dokumentu se navodi da je po osnovu avansa isplaćeno 20% od ukupno ugovorene sume, odnosno 161,9 miliona eura, od kojeg je vraćeno 111,2 miliona eura (68,68%).

U dijelu izvještaja koji se odnosi na napredovanje glavnih radova, navodi se da je izvođač završio sve poslove na rasponskim konstrukcijama na mostovima.

“U toku su radovi na izradi zaštitnih ograda, asfalterski radovi, radovi na ugradnji opreme mostova i radovi na uređenju terena, nakon čega će se vršiti ispitivanje mostova probnim opterećenjem”, ističe se u Izvještaju.

Kad je riječ o otvorenoj trasi dionice auto-puta, na osnovu prethodnih izvještaja inženjera, procjenjuje se da je do sada, izvedeno oko 98.1% radova, koji podrazumijevaju radove na iskopu, nasipima, zidovima od armirane zemlje, zaštiti kosina, kolovoznoj konstrukciji itd….

“Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi (iskopi, nasipi, zidovi od armirane zemlje) je oko 99%. Zidovi od armirane zemlje, kao posebna vrsta potpornih konstrukcija koje su rađene na trasi autoputa i rampama petlji, su završeni u cjelosti”, piše u dokumentu.

Status izvedenosti radova na objektima Naplatnih rampi Smokovac, Pelev Brijeg i Mateševo je oko 95%, dok je status izvedenosti radova na objektima Naplatne rampe Veruša oko 80%.

Izvode se, kako je navedeno, i radovi na projektu regulacije rijeke Tare u okviru poddionice 4.4.1 (sekcija 4).

“Projekat regulacije rijeke Tare izvodi se na sektoru petlje Mateševo od Rampe 1 do Rampe 5 kao i uzvodno i nizvodno potrebno za uklapanje u prirodno korito. Dužina toka regulisanog korita po osnovi iznosi 1,331.27 m”, objavljeno je u dokumentu.

Izvještaj pokazuje da je na dan 08.11. završeno 86,3 odsto radova na instalaciji i protivpožarnoj zaštiti u tunelima, dok je u dijelu koji se odnosi na saobraćajnu signalizaciju i opremu izvedeno 83,9 odsto radova.

Podsjećamo, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je tokom jučerašnjeg obilaska dionice autoputa da će kompletni građevinski radovi biti završeni do kraja mjeseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj.

Bojanić je, govoreći o cijeni putarine, kazao da će prosječna cijena biti osam centi po kilometru, tako da bi cijena ove dionice trebalo da bude od tri do 3,5 eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije