Connect with us

Vijesti

DOŽIĆ: Ne bude li planskog, KAP će ugasiti na “dugme”

Published

on

Generalni menadžer KAP-a Nebojša Dožić naveo je da je juče poslat nalog da se od danas gase ćelije u elektrolizi. On je kazao Pobjedi da će u slučaju da radnici narednih dana odbiju plansko gašenje, proizvodnja biti isključena na “dugme” i upozorio da više nikada neće moći da startuje

Naime, radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) saopštili su juče da odbijaju plansko gašenje postrojenja fabrike i ćelija u elektrolizi.

Njihovi predstavnici uputili su juče zahtjeve Vladi i Skupštini u slučaju donošenja konačne odluke o gašenju Kombinata. Traže odgovor u što kraćem roku i poručuju da ni po koju cijenu neće odustati od zahtjeva.

Uniprom, koji upravlja KAP-om, juče je obavijestio Elektroprivredu (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i zatražio smanjenje potrošenje električne energije kroz sistem.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je juče najavio da će Vlada na današnjoj sjednici detaljnije razmotriti situaciju u Kombinatu i donijeti odluku u vezi sa tom kompanijom. Vlasnik Uniproma Veselin Pejović najavio je prošle sedmice da će početi sa gašenjem proizvodnje zbog nepostizanja dogovora sa EPCG oko cijena struje za narednu godinu.

Gašenje

“Na radnicima je da kažu hoće li da gase ćelije ili neće, ali će potrošnja energije definitivno biti smanjena. Ukoliko ne bude dogovora sa radnicima, ugasićemo kompletnu elektrolizu na dugme, kao što je ugašen kombinat u Mostaru i proizvodnja više neće moći da se startuje”, kazao je Dožić Pobjedi.

Uniprom je juče obavijestio EPCG, COTEE i CGES i kao što nalaže procedura, zatražio smanjenje potrošnje električne energije kroz sistem.

“Svakog narednog dana, dok traje gašenje, ovo će biti dio regularne procedure kojom se na dnevnom nivou obavještava elektroenergetski sistem o smanjenju potrošnje u odnosu na proces gašenja elektrolize”, navodi se u saopštenju Uniproma. Iz kompanije su kazali da je nalog za gašenje KAP-a predat juče.

Dožić je dodao da ukoliko ne bude nikakvog dogovora sa resornim ministarstvima i sa EPCG moraće se pristupiti planskom gašenju elektrolize najkasnije do 31. decembra u 24 sata.

“Ne dolazi u obzir da mi preuzimamo neovlašćeno energiju iz sistema kako što je to nekad rađeno”, poručio je Dožić.

Zahtjevi

Jedan od predstavnika zaposlenih, radnik u pogonu elektrolize Branko Odović naveo je da su radnici primarne proizvodnje u KAP-u na jučerašnjem zboru odlučili da odbiju plansko gašenje i ćelija i fabrike.

“Mi dalje nastavljamo proces proizvodnje, iako nam je saopštio direktor Dožić da sirovina imamo za desetak dana. KAP će se sam ugasiti ako Vlada i Skupština i državne institucije ne reaguju urgentno i neće mu trebati gašenje ni radnika, niti vlasnika”, kazao je Odović Pobjedi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije