Connect with us

Vijesti

DPS: Nećemo odustati od borbe za prava radnika za koje je parlamentarna većina pokazala da nema sluha

Published

on

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu je podnešen prije svega jer su se Skupštini obratila dva sindikata, Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore sa inicijativom za hitnu izmjenu Zakona o radu, saopšteno je iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista.

– Nakon što juče u redovima parlamentarne većine nije bilo sluha da se u dnevni red uvrsti ovaj predlog zakona, koji je inicirao naš klub, mi ne odustajemo u borbi za prava radnika i ne odustajemo od zahtjeva sindikata. Kako je juče odbijeno da se naš zakon uvrsti u dnevni red i raspravlja i glasa o njemu, danas smo iskoristili mogućnost amandmanskog djelovanja i predali u skupštinsku proceduru 11 amandmana na Vladin Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji prava radnika iz inicijative sindikata ne tretira – navode oni.

Prema njihovim riječima, oni su prije svega predložili procente uvećanja zarada za dva nova instituta, pripravnosti i dvokratkog rada, kako zaposleni angažovani u ovom režimu ne bi trpjeli štetu, a sve zbog činjenice da nije zaključen novi Opšti kolektivni ugovor kojim su isti trebali biti regulisani. Takođe, kako dodaju, predložili su uvećanje zarade zaposlenima koji rade nedjeljom 100 odsto po času provedenom na radu.

– Predloženim amandmanima vratili bismo prethodno rješenje koje zaposlenima ostavlja mogućnost da rade do 67 godine starosti, ukoliko iz bilo kog razloga ne žele da koriste mogućnost odlaska u starosnu penziju sa navršenih 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja muškarci, odnosno 64 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja za žene, koje pravo im daje Zakon o PIO – kazali su iz Kluba poslanika DPS-a.

Smatraju da je parlamentarna većina sve gore navedene izmjene juče odbila, jer nije željela da u dnevni red uvrsti predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te na taj način pokazala kakav odnos ima prema zahtjevima sindikata i prema pravima zaposlenih.

– Mi smo danas naš predlog zakona “pretočili” u amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama koji je u proceduri. Ostaje da vidimo da li će Vlada Crne Gore prihvatiti amandmane kojima se tretiraju prava radnika, a na inicijativu sindikata – zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije