Povežite se sa nama

Vijesti

Milačić: Ko opstruira program Evropa sad radi protiv građana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Program Evropa sad obavezuje parlamentarnu većinu da stavi po strani sve što ih dijeli i da puni doprinos kako bi građani već od februara osjetili značajan boljitak, smatra predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

On je kazao da program Evropa sad na održiv način garantuje značajno povećanje standarda građana i širi potencijal za ekonomski oporavak Crne Gore, kao i da onaj ko opstruira taj program radi protiv crnogorskih građana.

“U relativno malom sistemu, kao što je crnogorski, ovakav plan je održiv i ima velike šanse da uspije, naročito ukoliko svi konstituenti nove vlasti daju nesebičan i snažan doprinos u njegovoj pripremi i realizaciji”, naveo je Milačić u saopštenju.

Ministarstvo finansija je, kako je kazao, detaljno analiziralo kako nadomjestiti nedostajuća sredstva iz kojih će se finansirati sistem zdravstvene zaštite. Reforma poreskih prihoda je ključna pretpostavka održivosti predloženih mjera. Prihodi budžeta od doprinosa za zdravstveno oiguranje biće nadomješteni drugim javnim prihodima.

“Povećanjem akciza na određene proizvode, suzbijanje sive ekonomije, markiranje naftnih derivata, regulisanje, oporezivanje igara na sreću, izmjene Zakona o dobiti pravnih lica uz smanjenje poreskog opterećenja rada i podizanje nivoa odgovornosti, kao i sveobuhvatne poreske discipline su realne mogućnosti za ostvarivanje prihoda do kojih će se doći i koji će susptituisati ukidanje doprinosa za zdravstvo”, precizirao je Milačić.

Prema njegovim riječima, takav vid finansiranja sistema zdravstvene zaštite poznat kao Beveridžov sistem, primijenjen je u Velikoj Britaniji decenijama unazad i dao je pozitivne rezultate na poboljšanje opšteg zdravlja kroz kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu kao fundamentalnu za očuvanje zdravlja, povećanje zaposlenosti, podizanje produktivnosti i cjelokupne privredne aktivnosti, što je značajno uticalo na podizanje standarda stanovništva.

“Uvjereni smo da će ova reforma unaprijediti sistem finansiranja zdravstene zaštite i da će njen uticaj na vođenje cjelokupne socijalne politike biti djelotvoran i pozitivan”, poručio je Milačić.

On je naveo da se dosadašnji model finasiranja sistema zdravstvene zaštite, takozvani Bizmarkov model, koji je zastupljen u mnogim zemljama zapadne hemisfere, pokazao lošim jer zahtijeva snažniju ekonomiju nego što je naša, ekonomiju koja može izdržati gubitke zdravstenog sistema i koja će raznim donacijama omogućiti njegovu održivost i kvalitet koji očekuju zdravsteni osiguranici.

“Zbog svega navedenog, Evropa sad u okvirima parlamentarne većine mora biti shvaćena kao kapitalni projekat svih nas, jer su nas građani birali kako bi obezbijedili bolje uslove za život. Nije, stoga, vrijeme za usko-partijske interese, već za široki društveno-politički konsenzus koji treba da obezbijedi pravu atmosferu za realizaciju ovog i drugih kapitalnih projekata nove vlasti”, zaključio je Milačić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije