Connect with us

Vijesti

OPŠTINA TIVAT: Od Porto Montenegra naplatili 2,3 miliona eura

Published

on

Kompanija „Adriatic Marinas“ koja gazduje Porto Montenegrom uplatila je Opštini Tivat 2.387.714 eura, po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za izgradnju kompleksa „Boka place“, saopštio je predsjednik opštine Željko Komnenović, na konferenciji za medije

„Ovo je prva uplata po ovom osnovu od 2012. godine. Održali smo riječ i uspjeli da zaštitimo interes građana Tivta“, istakao je on i zahvalio investitoru na pokazanom razumijevanju.

Komnenović je najavio razgovore koje će Opština Tivat intenzivno voditi sa investitorom kako bi se prevazišli svi postojeći problemi.

„Na dobrom smo putu da ove odnose uredimo sa ciljem unapređenja životnog standarda građana Tivta“, naveo je Komnenović.

Komnenović je danas danas potpisao akt o stavljanju na javnu raspravu Nacrta Odluke o rebalansu budžeta, koji bi po usvajanju trebalo da iznosi nešto preko 20 miliona eura.

Ostvarenje budžeta Opštine Tivat na današnji dan iznosi 87,33%, dok je naplata naknade za komunalno opremanje zemiljišta 202%, a procenat naplate poreza iznad 80%.

“To je lična karta ove gradske administracije na čijem sam čelu. Od minusa od gotovo 4 miliona eura, za nepunih godinu, došli smo do situacije u kojoj na današnji dan u gradskoj kasi imamo preko 4.200.000 eura“, rekao je Komnenović.

Kome su bitnije ideološke razlike od dobrobiti građana

Kada je u pitanju politička situacija i odluka SDP-a da uskrati podršku aktuelnoj gradskoj vlasti, predsjednik opštine je poručio da će maske da padnu.

“Veoma brzo će se vidjeti ko je za dobrobit građana Tivta, a ko to nije. Kome su bitnije ideološke razlike od dobrobiti građana i grada”, poručio je Komnenović.

On je naglasio da su rebalansom planirana značajno uvećana sredstva za saniranje posljedica nedavnog nevremena sa 5.000 na 50.000 eura.

„Klatno odgovornosti se pomjera sa lokalne uprave na donosioce političkih odluka. Njihova će odgovrnost biti da li će se usvojiti rebalans ili neće, da li će biti omogućeno da Opština finansijski pomogne građanima, da li će kasniti plate u preduzećima u kojima treba imenovati rukovodioce“, rekao je Komnenović i naglasio da su oporavljene finansije preduslov daljeg rada na infrastrukturnim projektima.

Najavljeni su radovi na projektima: izgradnje puta MR2, šetališta Belani, ulice Cacovo, asfaltiranja ulica, izmještanja dalekovoda koje prethodi izgradnji dugo najavljivane servisne zone u Gradiošnici.

„Investitor na projektu Porto Montenegro je odustao od žalbenog postupka pred nadležnim ministarstvom i započeta su nova četiri upravna postupka, u okviru kojih se obavio proračun komunalija, a u skladu sa novom Odlukom o naknadi za opremanje građevinskog zemljišta sa kraja jula. Ova uplata snažan je zamah daljem investicionom razvoju“, rekao je direktor Direkcije za investicije Budimir Cupara.

Cupara je tivatskom SDP-u zahvalio na podršci koju su do sada pružali aktuelnoj gradskoj vlasti, ističući da dio zasluga za ostvaren uspjeh pripada i njima.

Međutim on ih je pozvao na mudrost u daljim koracima vezanim za dalje pružanje podrške, koje bi bilo preduslov realizacije brojnih projekata od značaja za grad i građane.

Sekretar za finansije u Opštini Tivat Jovan Brinić istakao je izuzetne rezultate kada je u pitanju realizacija opštinskog budžeta od 87,33% (14.798.226 eura) što je značajno više u poređenju sa 2019. i 2020. godinom, kada je realizacija budžeta u istom vremenskom intervalu iznosila 65 – 67%.

Kako je saopšteno, na žiro računu Opštine Tivat trenutno se nalazi 4.271.710 eura.

“Neodržavanjem Skupštine, lokalna uprava je spriječena u donošenju značajnih odluka”, naglasio je Brinić i naveo samo neke: Odluka o izmjeni odluke o budžetu, nova Odluka o bužetu za 2022. godinu, Odluka o naknadi za korišćenje opštinskih puteva, Odlukao o urbanoj sanaciji…

On je istakao i mogući paradoks do kojeg može doći – da Opština Tivat sa značajnim iznosom novca u budžetu, po prvi put dođe u poziciju privremenog finansiranja, što značajno umanjuje dalju perspektivu razvoja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije