Connect with us

Vijesti

ŠĆURIC: Air Montenegro ne može biti profitabilan i samoodrživ

Published

on

Smatram da će kompanija Air Montenegro ove zime potrošiti sav novac koji joj je dala država, odnosno 30 miliona eura. Sa sadašnjim modelom poslovanja sa dva do tri aviona i vrlo skromnim brojem letova zimi, kompanija će trošiti preko pet miliona eura godišnje novaca poreskih obveznika, tvrdi vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. Iz Air Montenegra poručuju da su im ciljevi da građanima pruže dobru povezanost sa drugim destinacijama, naročito sa onim koje su od strateškog značaja za zemlju

Nacionalna avio-kompanija koja je samoodrživa zajednički je cilj države i menadžmenta kompanije Air Montenegro, saopšteno je Pobjedi iz tog državnog preduzeća. Iz Air Montenegra nijesu precizirali da li je moguće da ta kompanija posluje profitabilno sa trenutnim brojem linija i letova, kao ni sa kakvim poslovnim rezultatom će završiti ovu godinu. Poručuju da Air Montenegro ima mnogo značajniju ulogu za državu od samog profita kojeg direktno može da donese, kao što je, između ostalog, broj prevezenih putnika i turista, što, kako kažu u kompaniji, ima brojne pozitivne efekte za državu i njenu ekonomiju. Sa druge strane, hrvatski i regionalni vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric tvrdi da apsolutno nije moguće da kompanija Air Montenegro bude samoodrživa i profitabilna sa trenutnim brojem linija i letova, jer je, kako navodi, prvenstveno ,,guši“ Er Srbija i druge avio-kompanije koje su po prekidu operacija Montenegro erlajnza preuzele crnogorsko tržište.

– Air Montenegro ne može napraviti baš ništa da postane profitabilna kompanija. Jednostavno tržište je premaleno i ekstremno sezonalno, ima veliki broj konkurenata i tu kompanija ne može iznaći profitabilan model poslovanja. Air Montenegro da otvori i bitno više linija, te u Podgoricu bazira i pet aviona (tri više nego danas) ne može biti profitabilna kompanija. Naročito ne sa ovakvim modelom funkcionisanja kakav je danas. Crna Gora se mora pripremiti na to da će joj Air Montenegro trošiti ogroman novac svake godine – kazao je Šćuric Pobjedi.

Air Montenegro trenutno održava četiri linije Podgorica – Beograd (14 puta sedmično) , Podgorica – Ljubljana (dva puta sedmično), Tivat – Beograd (sedam puta sedmično), Tivat – Istanbul (dva puta sedmično). Prema zvanično objavljenim rezultatima poslovanja, kompanija je nakon prvih šest mjeseci ove godine u minusu od 1,4 miliona eura.

Šćuric smatra da bi kompanija Air Montenegro eventualno mogla biti profitabilna ako se uspije razviti slično kao kompanija Er Baltik, pa da u Podgorici i Tivtu bazira sedam do osam aviona i preuzme dobar dio tržišta, te sa po dva do tri aviona u bazama u Sarajevu, Prištini i Skoplju. – Tada bi kompanija Air Montenegro mogla biti profitabilna. No, menadžment kompanije ne pokazuje indicije da bi tako nešto mogao napraviti. A vrijeme curi i kompanija odlazi u finansijske nebuloze koje će joj trajno uništiti mogućnost ovakve ekspanzije – rekao je Šćuric.

Dominacija Er Srbije

On ističe da kompaniju ,,guši“ Er Srbija, koja je potpuno dominantna na liniji iz Tivta i Podgorice prema Beogradu. – No i druge kompanije koje su po prekidu operacija Montenegro erlajnza preuzele tržište je ozbiljno guše, a pritom mislim prvenstveno na Austrian erlajnz, Turkiš erlajnz, Rajaner, Viz er, Izi džet, LOT, Čer, Lufthanzu i brojne ukrajinske kompanije – saopštio je Šćuric. Prema njegovim riječima, kompanija Air Montenegro je imala vrlo skromne letove ovog ljeta, vrlo lošu utilizaciju aviona i potrošila je veliki novac na iznajmljivanje ,,embraera 190“ od Džerman ervejza, umjesto vlastitog aviona, koji je kupila ali nije letio zbog problema sa motorima. – Kompanija je potrošila novac koji joj je dala država. Nijesam siguran da će 30 miliona eura biti dovoljno da kompanija prezimi ovu zimu, a naročito ne iduću – naglasio je Šćuric. On smatra da kompanija Air Montenegro apsolutno neće biti samoodrživa, odnosno da neće moći poslovati bez dodatne pomoći države. – Smatram da će kompanija Air Montenegro ove zime potrošiti sav novac koji joj je dala država, odnosno 30 miliona eura. Nakon toga sadašnji poslovni model sa dva do tri aviona i vrlo skromnim brojem letova zimi, će trošiti preko pet miliona eura godišnje novaca poreskih obveznika. A to je za tako malo linija i frekvencija istinski ogroman novac. To je jedna četvrtina novca koji dobija Er Srbija od svoje države, a govorimo o kompaniji koja ima deset puta više putnika, letova i aviona – kazao je Šćuric.

Sezonalnost smanila broj letova

Iz Air Montenegra su našoj redakciji saopštili da je Crna Gora zemlja koja ima izrazitu sezonalnost, pa je, kako kažu, i uobičajeno da nakon izuzetno uspješne ljetnje, trenutno imamo sezonu nižeg intenziteta avio-saobraćaja.

Iz avio-kompanije podsjećaju da je na globalnom nivou pandemija jako uticala na međunarodni saobraćaj. – Činjenica da je Crna Gora na crvenoj listi mnogih država doprinijela je da i interesovanje putnika iz zemalja van prostora Balkana bude manje u odnosu na ranije godine. U Evropi različiti propisi i regulative od zemlje do zemlje dodatno otežavaju ulazak u zemlje EU, dok rusko tržište ostaje i dalje zatvoreno – rekli su iz Air Montenegra.

Predstavnici državnog avio-prevoznika dodaju da je Crna Gora avio-destinacija i zemlja čija ekonomija u najvećoj mjeri zavisi od turizma, odnosno same povezanosti i dostupnosti. – Air Montenegro, kao nacionalna avio-kompanija, je važan dio nacionalne transportne infrastrukture i naš prvi cilj je da građanima Crne Gore pružimo dobru povezanost sa drugim destinacijama. Drugi cilj je doprinos turističkoj industriji, jer želimo da razvijemo i rute prema destinacijama koje su od strateškog značaja za zemlju – istakli su iz Air Montenegra. Iz državne avio-kompanije navode da su prepoznati i kao pouzdan partner za čarter letove, te da imaju saradnju sa brojnim turoperatorima, organizacijama, reprezentacijama… Ne treba, kako kažu, zanemariti ni činjenicu da imaju preko 100 zaposlenih, što doprinosi ekonomiji rada kao i da doprinose ekonomskom razvoju tržišta kroz saradnju sa velikim brojem domaćih privrednih subjekata.

Uloga i značaj Air Montenegra

– Air Montenegro zato ima mnogo značajniju ulogu za državu od samog profita koji direktno može da donese, kao što je, između ostalog, broj prevezenih putnika i turista, što ima brojne pozitivne efekte za državu i njenu ekonomiju. Vjerujemo da većina kompanija, organizacija i privrednika koji su indirektno i direktno povezani sa industrijom turizma, ugostiteljstva ili saobraćaja teško mogu definisati jasne projekcije za sljedeću godinu, upravo zbog već navedenih faktora – istakli su iz Air Montenegra.

Predstavnici kompanije navode da sve odluke donose nakon detaljne analize tržišta, uzimajući u obzir više različitih parametara koji mogu uticati na red letjenja i odabir destinacija, kao što su epidemijska situacija, otvorenost granica i interesovanje turoperatora za Crnu Goru. – Želimo da kapacitete koje imamo iskoristimo na najbolji način, što smo uspjeli da uradimo tokom ljetnje turističke sezone, ostvarivši impresivne rezultate – tvrde predstavnici Air Montenegra. Oni smatraju da je Air Montenegro kompanija koja ima prednost da može da se brzo prilagodi situaciji na tržištu i u skladu sa tim planira redovne i sezonske linije, analizirajući potražnju i interesovanje za određene rute. – Prije svega, vodimo računa o minimizaciji troškova i samim tim održavamo redovne linije za koje postoji interesovanje i tokom zimskog perioda. U ovom trenutku to su letovi ka Beogradu, Ljubljani i Istanbulu – rekli su iz nacionalne avio-kompanije.

Očekuju bolje rezultate naredne godine

Iz avio-kompanije su saopštili da očekuju da naredna godina bude uspješnija. – S obzirom na to da je firma počela da posluje u februaru, u godini kada i dalje imamo epidemiju i u periodu koji je veoma izazovan za poslovanje, očekujemo da će naredna godina biti uspješnija, ukoliko se epidemijska situacija stabilizuje. Tome treba da doprinese širenje mreže i otvaranje novih linija do sljedeće turističke sezone – poručili su iz Air Montenegra.

Oni su dodali da komercijalni sektor u kompaniji već priprema sljedeću sezonu, a ostali sektori rade na izradi strategije za realizaciju tog plana. – Svakako će na otvaranje novih linija najviše uticati potražnja i pregovori sa turoperatorima – zaključeno je iz Air Montenegra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije