Connect with us

Vijesti

Šehović: Budžet za 2022. godinu prije spisak lijepih želja nego ozbiljan dokument

Published

on

Zakon o budžetu za 2022. godinu, kao preko stotinu pratećih amandamana teških za sad oko 400 miliona eura, po meni predstavljaju najveću moguću improvizaciju koja je u posljednje viđena na ovim prostorima kad je riječ o ovako važnom zakonskom tekstu, ocijenio je potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On je gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da populizam koji je pratio proces predlaganja budžeta do sada nije viđen.

– Zato još veće čuđenje izražavam na hladnokrvnost i na spremnost donosilaca odluka i nosilaca važnih državnih funkcija kao što je ministar finansija, da se poigrava sa emocijama ljudi, da podgrijava njihova nerealna očekivanja – pa i po cijenu sloma javnih finansija – dodao je Šehović.

Govoreći o budžetu poručio je da bi ga prije mogli nazvati spiskom lijepih želja nego nekim ozbiljnim dokumentom.

– Kada pogledate njegovu strukturu onda možete da vidite da je prihodna strana budžeta sačinjena bez ikakve ozbiljne analize, umejsto koje smo dobili slikovnicu – kazao je on.

Prema njegovim riječima, rastu svi troškovi – a najviše oni koji ne bi smjeli da rastu, nego bi trebalo da se smanjuju, a kako je kazao, to su neproduktivni izdaci.

– Kad pogledate kapitalni budžet tu tek vidite populizam neviženih razmjera. Tako recimo za 16 miliona eura koliko je opredijeljeno za kapitalne projekte predviđeno za oblast prosvjete imamo 45 kapitalnih projekata, za osam miliona u zdravstvu je predviđeno 25 kapitalnih projekata, a za pet miliona u sportu čak 15 projekata – kazao je Šehović.

On je ocijenio da sve skupa ostavlja utisak da se radi o avanturističkom poduhvatu i neozbiljnom procesu, zbog čega je pozvao Vladu Crne Gore i ministra finansija Milojka Spajića da povuku budžet.

– Pozivam ih da se ouzbilje i saberu, i da onda neka druga vlada, koja će imati podršku parlamenta predloži budžet koji će biti realan i ostvariv. Sve ovo podsjeća na kockara koji je izgubio sve pa počinje da se vadi – poručio je Šehović.

On je rekao da mu se ponekad čini kako se neko namjerno poigrava sa javnim finansijama Crne Gore, te da Vlada “možda namjerno sprovodeći bjesomučnu kampanju u vezi jednog plana koji je nerealan zapravo želi da ovu zemlju gurne u slom javnih finansija jer je svjesna da broji posljednje dane”, te dodao da na taj način pokušava da oteža nekoj novoj vladi koja će vjerovatno biti brzo izabrana.

Komentarišu ocjene državnog sekretara Ministarstva finansija i socijalnog staranja Branka Krvavca da neće biti potrebe za novih zaduženjima u 2022. godini, Šehović je rekao da su iz tog razloga predložili amandman kojim su onemogućili zaduženje od pola milijarde eura.

– Ako je ministar finansija zaista bio ozbiljan kad je kazao da je zaokružio finansije za 2022. onda pretpostavljam da će prihvatiti taj amandman i da se parlament o tome neće ni izjašnjavati – istakao je Šehović.

Crna Gora u neviđenoj situaciji

Šehović se osvrnuo i na politička dešavanja u Crnoj Gori, kao što je potpisivanje Memoranduma o saradnji dijela partija vlasti i manjina.

– Crna Gora se nalazi u neviđenoj situaciji gdje parlament bojkotuje dvije trećine poslanika vlasti, a da je Vlada izgubila podršku parlamenta odavno. I da opet i parlament i vlada i dalje formalno postoje. Neophodno je da tražimo rješenja za izlazak iz ovog ćorsokaka – rekao je on.

Kazao je da SD podržava svaku inicijativu koja ima za cilj što širi konsenzus oko građanske i evropske perspektive Crne Gore, pa je memorandum partija dijela vlasti i manjina korak u dobrom pravcu.

Izbori bi, kako ocjenuje, bili najpoštenije rješenje.

– Ne bježimo ni od dogovora razgovora i dogovora iza koga bi stalo najmanje 49 poslanika u parlamentu jer je to većina koja nam garantuje da možemo da odblokiramo proces u parlamentu – zaključio je Šehović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije