Connect with us

Vijesti

SKANDALOZNO: Namještaju tender za Vojina Lazarevića

Published

on

Razlog zbog čega se čekalo pola godine da se objavi novi tender i pored činjenice da je u međuvremenu CEDIS, da bi se priključivali pojedini novi objekti, morao da koristi stara neovjerena brojila leži u činjenici da nije bilo lako prilagoditi dio tehničke specifikacije brojilima firme Vojina Lazarevića iz Srbije kako bi bila favorizovana, saznaje Pobjeda

Kompanija Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je tek u ponedjeljak (18. oktobra), šest mjeseci nakon što je poništila prethodni, objavila novi tender za kupovinu brojila. Prema saznanjima Pobjede menadžment energetske kompanije se na taj korak odlučio kako bi favorizovao srpsku kompaniju Meter & Control, koja je u vlasništvu biznismena i energetskog mogula Vojina Lazarevića, porijeklom iz Kotora, koji je godinama važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca električnom energijom. Prema saznanjima naše redakcije na novom tenderu je dio tehničke specifikacije prilagođen brojilima Lazarevićeve firme.

Sredinom aprila ove godine, ubrzo nakon imenovanja, novo rukovodstvo CEDIS-a je poništilo tender, koji je bio objavljen 16. februara, za nabavku 6.100 brojila sa cjelovitim softverom procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura.

To je urađeno nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda uz obrazloženje u odluci da je naručilac ocijenio da je potrebna bitna promjena tenderske specifikacije.

Prema nezvaničnim saznanjima naše redakcije to je urađeno da bi se favorizovala firma Vojina Lazarevića. Tender je poništen iako je CEDIS tada, kako saznajemo, raspolagao sa ograničenim brojem brojila za priključenje novih potrošača.

U ponedjeljak je nakon šest mjeseci od poništenja prošlog kompanija CEDIS objavila novi tender za kupovinu 31.780 brojila sa manjim dijelom softvera procijenjene vrijednosti pet miliona eura.

Pobjeda saznaje da je razlog zbog čega se ovoliko dugo čekalo da se objavi novi tender i pored činjenice da je u međuvremenu CEDIS, da bi se priključivali pojedini novi objekti, morao da koristi stara neovjerena brojila leži u činjenici da nije bilo lako prilagoditi dio tehničke specifikacije brojilima firme Vojina Lazarevića, kako bi bila favorizovana.

Prema saznanjima Pobjede zbog ovog je smijenjen i direktor sektora za mjerenje Ivan Stešević, koji nije htio da potpiše takvu specifikaciju. Steševića je na tu funkciju imenovalo u aprilu novo rukovodstvo CEDIS-a.

Ponude za tender se podnose zaključno sa 5. novembrom. Otvaranje ponuda održaće se istog dana.

Izvršni direktor CEDIS-a od 10. aprila je Vladimir Čađenović, koji je bio funkcioner Demokrata. Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a od 1. aprila je Rajko Radošević. U Odboru direktora CEDIS-a su i Jelena Bošnjak, Ilija Miljanić, Miloš Krivokapić i Emir Sijarić.

Prema zvaničnim podacima CEDIS-a objavljenim u petak u septembru je na području Crne Gore ugrađeno samo devet novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma.

CEDIS se 30. juna 2016. godine izdvojio iz Elektroprivrede, od kada posluje kao samostalni pravni subjekat sa licencom za obavljanje poslova operatora distributivnog sistema.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 419 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Lazarević je bio i poslanik u crnogorskom parlamentu ispred Narodne stranke, a od njegovih biznisa najpoznatija je trgovina strujom preko Rudnapa od 2007. do 2011. Taj je posao okončan 2014. godine. Lazarević je svojevremeno bio savjetnik predsjednika Filipa Vujanovića, član borda Jugopetrola i Elektroprivrede. Zajedno sa austrijskim biznismenom Martinom Šlafom krenuo je u projekat izgradnje dva hotela i 230 vila u uvali Trašte kod Kotora na 100 hektara zemljišta, nazvan Bigova Bej. Kako nije mogao da vrati dva kredita od 27 miliona eura, uzeta od Hipo banke, taj je posao morao u potpunosti prepustiti Šlafu.

Lazarevićeva firma i u Srbiji bila favorizovana na tenderima

Srpski mediji su 2014. godine objavili da je proizvođač brojila firma Meter & Control iza koje stoji Vojin Lazarević, godinama bila favorizovana na tenderima Elektroprivrede Srbije (EPS) za nabavku strujomjera. To je pokazalo istraživanje koje su sproveli BIRN i CINS. Ovi istraživački centri navodili su da je od 2011. godine Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki osporila najmanje deset tendera EPS za nabavku brojila zbog propusta u proceduri ili neosnovanosti hitnog postupka, a reagovala je na osnovu žalbi proizvođača, uglavnom beogradske firme Enel. Iz kompanije Enel tada su tvrdili da su tenderi oboreni, jer je EPS pokušavao da favorizuje kompaniju Vojina Lazarevića. Rukovodstvo EPS tada je odbacilo optužbe o favorizovanju Lazarevićeve firme.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije