Connect with us

Vijesti

Spajić: Opštine će dobiti dodatna sredstva ako budu imali manje prihode zbog “Evropa sad” plana

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić održao je danas treći po redu sastanak sa predstavnicima Zajednice opština, kako bi razgovarali o sprovođenju programa reformi “Evropa sad!”, prilikom čega su se učesnici sastanka usaglasili da je potrebno preduzeti mjere kojim će se obezbijediti opštinama puna održivost lokalnih javnih finansija tokom implementacije programa reformi “Evropa sad!”.

Iz MFSS su kazali da će u tom pravcu amandmanski djelovati na Zakon o finansiranju lokalne samouprave u dijelu povećanja procenta ustupanja dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica na 100% opštinama Sjevernog regiona i 20% opštinama Središnjeg i Primorskog regiona, kao i opredijeliti dodatnih 10% poreza na promet nepokretnosti za Egalizacioni fond.

-Ministarstvo će, takođe, amandmanski djelovati na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu kojim će se u tekućoj budžetskoj rezervi opredijeliti dodatna sredstva za opštine, koja će biti dostupna u slučaju odstupanja u odnosu na prihode u 2021. godini zbog uticaja mjera iz Programa „Evropa sad!“-, navode iz MFSS.

Spajić je kazao da su svjesni značaja i obuhvata reforme koju su predložili.

-Vladi Crne Gore su građani prioritet i spremni smo na dogovore kako bi se predložene reforme sprovele do kraja. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će pružiti lokalnim samoupravama svu potrebnu podršku tokom implementacije programa reformi, kako bi se osigurala održivost javnih finansija, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou- naglasio je Spajić.

Iz MFSS navode da su predstavnici Zajednice opština dali podršku ciljevima utvrđenim programom reformi “Evropa sad!” koji će, kako kažu, doprinijeti povećanju životnog standarda svih građana, a naročito građana koji žive u slabije razvijenim opštinama

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije