Connect with us

Vijesti

SVA TRI BITNA INDIKATORA BILA SU NEGATIVNA: Studije pokazivale da je auto-put neisplativ

Published

on

Sa Konstruktorom je 2009. godine bio potpisan ugovor kojim je gradnja dionice Smokovac – Mateševo koštala 603 miliona eura. Ugovorom sa CRBC i aneksima cijena je dostigla 900 miliona

Prema studijama opravdanosti auto-puta iz 2009. kompanije “Scott Wilson” i iz 2012. godine koju je radila “URS Infrastructure & Environment UK Limited”, sva tri bitna indikatora bila su negativna iako su svi morali biti pozitivni da bi se krenulo u projekat finansiranje i izgradnje dionice auto-puta.

Studije je u petak objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija.

Neto sadašnja vrijednost investicije morala je biti pozitivan broj, a ona je prema prvoj studiji u minusu 122 miliona, a u drugom je minus 158 miliona.

Ekonomska interna stopa povrata morala je biti veća od 8 odsto, a ona je 6,59 i 4,5 odsto. Pokazatelj benefit/troškovi morao je biti veći od jedan, a on je 0,79 i 0,59.

U slučaju dionice Smokovac – Mateševo, nijedan od tri indikatora nije zadovoljen pa prioritetna dionica nije zadovoljavala ni osnovne kriterijume za finansiranje od međunarodnih finansijskih institucija. Za razliku od crnogorske javnosti tadašnje Vlade su znale da ova dionica ne ispunjava uslove da bude finansirana od institucija iz EU, pa je sada jsnije zbog čega su partnere tražili van nje ili da ti partneri sami nađu novac.

Prethodne vlade su saopštavale samo da dionica auto-puta neće biti finansijski isplativa, ali da hoće biti u “ekonomskom smislu” iako to nikada nije objašnjeno niti dokazano nekom objavljenom studijom.

Pominjano je i da će zona kroz koju prolazi ova dionica auto-puta biti budući turistički centar, između ostalog navodeći hotele sa hiljadama kreveta na obalama jezera na Morači koja bi nastala izgradnjom više hidroelektrana.

Izgradnja dionice od Podgorice do Meteševa prema studiji kompanije “Scott Wilson” trebala je koštati 501,6 miliona eura, ali je predviđala kombinaciju auto-puta i brze ceste.

Prema studiji “URS Infrastructure & Environment” taj trošak bio bi 706,8 miliona eura za puni profil auto-puta. Studije su rađene na osnovu različitih idejnih rješenja.

Bivša Vlada je još prije ovih studija donijela političku odluku o gradnji auto-puta.

Tako je 2009. potpisan ugovor sa konzorcijumom kojeg je vodio hrvatski Konstruktor, da bi 15. oktobra 2009. i svečano započeli radovi u selu Gornje Mrke.

Međutim Konstruktor nije obezbijedio potrebnu finansijsku garanciju, odnosno da sam nađe novac za igradnju koji bi mu Vlada kasnije vratila.

Prema potpisanom ugovoru sa Konstruktorom iz juna 2009. godine, ovaj konzorcijum je cijelu dionicu od Bara do Boljara trebao izgraditi za 2,8 milijardi eura, a rok za završetak bio je kraj 2016. godine.

Prva dionica Smokovac – Mateševo punog profila je trebala koštati 603 miliona eura.

Nakon što je na proljeće 2010. godine raskinut ugovor sa Konstruktorom, bez plaćanja penala, Vlada je punih pet godina tražila nove partnere za gradnju.

Sa kineskom kompanijom CRBC je 30. oktobra potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji, a cijena je ugovorena na 809,6 miliona eura. Potpisan je i finansijski ugovor prema kojem se 85 odsto vrijednosti radova finansirao iz kredita kineske EKIS banke od 944 miliona dolara, a preostalih 15 odsto je Vlada trebala uplatiti izvođaču iz budžeta.

Radovi su počeli 11. maja 2015 godine i trebali su biti završeni na isti dan 2019. godine. Glavni radovi su već u početku kasnili skoro godinu dana.

Rokovi za završetak su tri puta produžavani, a aneksima ugovora i prebacivanjem dijela obaveza na Monteput, cijena izgradnje povećana je za još skoro sto miliona.

Prema podacima Vlade od prošle sedmice do sada je investitoru za osnovni dio radova isplaćeno 724 miliona eura, a za dodatne radove zaboravljenu petlju, vodovodnu i elektromrežu još 38 miliona eura.

Monteput je na sebe preuzeo dio radova na elektromreži od 38,2 miliona eura. Gradnja auto-puta bi trebala biti završena 30. novembra, ali će biti potrebno još vremena da se završi sistem elektronadzora i tehnički prijem kako bi bio otvoren za saobraćaj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije