Povežite se sa nama

Vijesti

VRIJEDNOST 100 MILIONA EURA: Za šverc tone i po kokaina skrivenog u bananama se zainteresovala i američka DEA

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Za istragu protiv Budimira i Marine Krstović, osumnjičenih za krijumčarenje narkotika koji bili skriveni u kontejneru, zainteresovala se i američka DEA. Šverc tone i po kokaina koji je crnogorska policija krajem avgusta otkrila u magacinu carinskog terminala u zetskom selu.

Iako su za ovu nezakonitu trgovinu narkoticima koji su bili sakriveni u pošiljci sa bananama i čija je vrijednost procijenjena na više od sto miliona eura osumnjičeni otac i ćerka, Budimir (66) i Marina Krstović (27), naručioci ovog posla tek treba da budu otkriveni. O tome je nedavno govorio i potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

– Ne mogu da otkrivam detalje operacije, ali mogu da kažem kako je ovde cilj da se dođe do glavnih, do vrha piramide i očekujem da će se taj rezultat i postići. Ovde nije reč samo o trgovini drogom ili cigaretama već io ubistvima koja su se dešavala u prethodnom periodu. Spreman sam da se žrtvujem kako bi postigli rezultate – kazao je Abazović nedavno za jedan crnogorski medij.

Osim potpredsednika crnogorske vlade, koji se odvažio da javno kaže kako naručioci tone i po kokaina nisu otkriveni, odetaljima istrage svi ostali – ćute. Pre svega nadležno tužilaštvo, koje, osim šturih informacija da su saslušani pojedini svedoci, ne saopštava ništa drugo.

Poznato je da je osumnjičena Marina Krstović na početku istrage poligrafski ispitivana i da je prošla poligraf.

Ona je, kako saznajemo, policiji dala podatke o pošiljaocu banana u Ekvadoru, ali tamošnje vlasti nijesu pokrenule nikakav postupak. Kako sagovornik, blizak istrazi, kaže tona i po kokaina u Crnu Goru nije mogla da uđe bez veće organizacije.

Budimir Krstović već 30 godina sa svojom porodicom živi u Beogradu. Najveći je uvoznik banana na ovom području. Porodica Krstović ima veliku hladnjaču na svom imanju u Zeti й Staroj Pazovi. Na svakih 15 do 20 dana iz Južne Amerike stižu im kontejneri s nekoliko desetina kilograma južnog voća, uglavnom banana – otkriva naš sagovornik.

Kontejner u kojem je pronađena droga je, prema njegovim rečima, natovaren početkom avgusta u Južnoj Americi i on je prekookeanskim brodom stigao do Italije. Tu je, kaže naš sagovornik, pretovaren na manji brod koji je trebalo da robu razveze po lukama Sredozemlja.

Krstović i zaposleni u njegovoj firmi te banane vide tek pošto one budu dovezene do njihove hladnjače. Oni nemaju nikakav dodir s pakovanjem, prepakivanjem, utovarom, pretovarom, carinjenjem. Postoje indicije da su kontejneri ove firme i ruta kojom su oni prevoženi od Ekvadora do Crne Gore iskorišćeni za šverc kokaйna. Američka agencija za suzbijanje narkotika (DEA) zainteresovala se za ovaj slučaj, pre svega zato što istraga nije utvrdila nešto novo u odnosu na ono što se znalo na početku istrage – tvrdi sagovornik.

O pošiljci kokaina koji je pronađen u kontejneru sa bananama crnogorsku carinu i istražne organe najverovatnije je obavestila DEA.

– Carinici i istražni organi zadovoljili su se time što je otkrivena i zaplenjena ogromna količina droge, a za njeno krijumčarenje osumnjičili su Krstovića i njegovu ćerku. Crnogorska policija je trebalo da ide dalje, da sačeka kako bi videla da li će se i ko pojaviti u magacinu i otvoriti kontejner. Postoji i druga mogućnost, a to je da postoji sprega naručioca ovog posla i pripadnika crnogorske vlasti i tamošnjih bezbednosnih struktura. Moje je mišljenje da je neko ovu drogu trebalo da “skine” sa kontejnera negde na putu do Crne Gore: da li u Italiji prilikom pretovara, u Luci Bar ili carini – ne znam – kaže naš sagovornik.

Marina Krstović uhapšena je 26.avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije zbog sumnje da su učestvovali u švercu 1.400 kilograma kokaina zaplijenjenog u zetskom selu Mojanovići. U akciji koja je rezultirala zapljenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije