Connect with us

Vijesti

ZBOG EKONOMSKOG DRŽAVLJANSTVA: Sekulović nadglasan, Abazović i Krivokapić uz Milatovića

Published

on

Novom odlukom Krivokapićevog kabineta poništena je odluka Vlade od 19. marta prošle godine kada je zvanično saopšteno da bi ,,produženjem programa ekonomskog državljanstva bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put“. Iz Vlade nije zvanično obrazloženo što se u međuvremenu promijenilo osim ako nije priprema države za drugi projekat – ,,Otvoreni Balkan“ iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Vlada Crne Gore na iznenada sazvanoj elektronskoj sjednici održanoj 30. decembra prošle godine produžila je na još godinu dana program ekonomskog državljanstva i pored protivljenja resornog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz vrha Vlade saopštila su da na elektronskoj sjednici nije postignuta saglasnost oko tog pitanja koje je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je došlo do preglasavanja.

PREGLASAVANJE

– Protiv produženja programa, osim Sekulovića, glasao je i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dok su uz ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, koji je insistirao na projektu i bio formalni predlagač, stali premijer Krivokapić i, što je iznenađenje, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović – rekao je Pobjedin izvor.

Program ekonomskog državljanstva uspostavljen je za vrijeme Vlade Duška Markovića.

Drugi izvor Pobjede saopštio je da su razlozi odbijanja Radulovića i Sekulovića činjenica da taj program ne podržavaju partneri Crne Gore, Evropska unija i

Sjedinjene Američke Države, kao i činjenica da je taj program bukvalno stopiran na Malti i na Kipru.

– U pitanju je projekat koji se suštinski naslanja na projekat ,,Otvoreni Balkan“ Aleksandra Vučića jer otvara vrata za sumnjive investicije i investitore iz Kazahstana, Rusije i ostalih egzotičnih destinacija – rekao je drugi izvor Pobjede.

I Sekulović i Radulović nalaze se na spisku ministara čijim radom nije zadovoljan Krivokapić.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je Vlada Crne Gore usvojila prijedlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojem se navodi da će program biti produžen na 12 mjeseci.

-Program se produžava za 12 mjeseci – zbog objektivnih razloga kovida koji su negativno uticali na realizaciju programa u prethodnom periodu. Program se dodatno obezbjeđuje – time što svi postojeći investitori moraju da dostave Vladi u narednih mjesec dana bankarsku garanciju – u iznosu od 50 odsto investicije propisane programom, saopšteno je iz Vlade.

Kako navode, kriterijumi su pooštreni, svi novi aplikanti za ekonomsko državljanstvo moraju da uplate dodatnih 100.000 eura u Fond za inovacije, pored trenutno obaveznih 100.000 koje se koriste za regionalni razvoj.

– U okviru trenutnih projekata ima 2.800 smještajnih jedinica, ukupne investicije od preko 450 miliona eura što će omogućiti otvaranje više od 2.200 novih radnih mjesta – podvučeno je iz Vlade.

VLADA PONIŠTILA SVOJU ODLUKU

Novom odlukom Krivokapićevog kabineta poništena je odluka Vlade od 19. marta prošle godine kada je zvanično saopšteno da bi ,,produženjem programa ekonomskog državljanstava bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put“.

Iz Vlade nije zvanično saopšteno šta se u međuvremenu promijenilo osim ako nije priprema države za drugi projekat – ,,Otvoreni Balkan“ iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tada je zvanično saopšteno da Vlada Crne Gore neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala zemlji put ka Evropskoj uniji.

– Podrška programima ekonomskog državljanstva kosi se s načelima EU. Promovisanje takvog programa je suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU, te kritičkim osvrtom od institucija EU, kao i zahtjevima za ukidanje analognih programa u državama članicama. Stoga se zaključuje da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji – piše u odluci i konstatuje da Crna Gora kao zemlja kandidat ne smije dozvoliti da kompromitira svoju posvećenost evropskim integracijama.

Institucije EU, kako se objašnjava, ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala.

Damjanović: Vlada je primjer nestručnosti

Vlada je primjer nestručnosti i neodgovornosti prema ekonomiji Crne Gore i građanima, ocijenila je potpredsjednica Demokratske partije socijalista Sanja Damjanović. – Sve što se godinama mukotrpno gradilo, ova vlada uništava munjevitom brzinom. Pri čemu su već četiri ministra izgubila povjerenje parlamenta i u svakoj demokratskoj zemlji bi to odavno značilo ostavku kompletne Vlade. Međutim, premijer i njegovi ministri pokazuju pravo lice – bitnije su im fotelje i samopromocija od demokratije, ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore – navela je Damjanović u saopštenju. Prema njenim riječima, kada je Vlada tokom čitave prethodne godine kritikovala program ekonomskog državljanstva, pozivala se na stavove Evropske komisije i procese koji su pokrenuti protiv Kipra i Malte.

Smjenjivale su se, kako je navela, izjave premijera i pojedinih ministara kako se radi o jako lošem poslu za Crnu Goru, koja trpi kritike međunarodnih partnera i šire zajednice. Međutim, kako je kazala, Vlada je veoma stidljivo i rijetko govorila o ekonomskim efektima ovog programa koji je osmislila Vlada Duška Markovića. – Program je u Crnu Goru donio investicije vrijedne preko 450 miliona eura, preko 2,8 hiljada planiranih novih radnih mjesta, najveća ulaganja u sjever u novijoj istoriji Crne Gore uz direktan priliv u budžet od preko 20 miliona eura. I šta ćemo sad? Kako da opravdamo ukidanje ovog programa dok još nijesmo punopravna članica Evropske unije? Zar je potrebno ekonomsko znanje da se procijeni izuzetno ozbiljan efekat ovog programa za razvoj Crne Gore? Naravno da nije – tvrdi Damjanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije