Connect with us

Ekonomija

VLADA: Podsticaće proizvodnju u pčelarstvu

Published

on

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će kroz svoje politike značajno podsticati proizvodnju u pčelarstvu, saopštili su njegovi predstavnici i dodali da je prošla godina bila jedna od najlošijih sa stanovišta prinosa i zaštite pčela.

Državni sekretar u Ministarstvu, Nebojša Veličković, je u razgovoru sa predsjednikom Udruženja pčelara Pčelar, Vladimirom Šebekom, ocijenio da pčelarstvo ima veoma važno mjesto u poljoprivredi.

On je, prilikom posjete pčelarskom gazdinstvu Šebek u Rasovu kod Bijelog Polja, kazao da se suočio sa brojkama koje su poražavajuće, preuzimajući poziciju državnog sekretara u Ministarstvu i analizirajući sektor poljoprivrede.

“Naime, svi oni faktori koji pokazuju kolika je naša proizvodnja, bilo po kvartalnom ili godišnjem periodu, sa onim brojkama koje označavaju uvoz, govori da situacija u poljoprivredi je zaista teška”, naveo je Veličković.

On je rekao da većina građana zna kakva je politika bila prethodnog režima i kako se o poljoprivredi, uz turizam, govorilo kao o strateškoj grani, a zapravo se veoma malo radilo.

Gazdinstvu Šebek je prezentovano da su rađene velike analize, kako bi na osnovu toga kreirali nove politike i agrobudžete za duži odnosno naredni vremenski period.

“Poražavajuće je da je udio poljoprivrede, zajedno sa šumarstvom i ribarstvom, u bruto domaćem proizvodu (BDP) u 2019. godini iznosio svega 6,3 odsto. Na osnovu toga, na nama je da kreiramo zdrave i održive politike”, rekao je Veličković.

Prema njegovim riječima, ovo je godina kada će započeti izradu strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje.

On je pozvao sve pčelare da ulažu u ovu proizvodnju, usvajaju nova znanja i da sa dobrim kvalitetom poboljšaju plasman meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Posebno je istaknut značaj pčela kao oprašivača i potreba pravilne upotrebe hemijskih sredstava u zaštiti bilja.

“Strogo poštovanje zakona i pravilnika koji uređuju ovu oblast od opšteg je od opšteg interesa i to će se posebno pratiti”, zaključio je Veličković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije