Connect with us

Ekonomija

VRIJEDNI 40 MILIONA EURA: Spajić i Milatović potpisali ugovore sa komercijalnim bankama

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović potpisali su danas sa predstavnicima komercijalnih banaka ugovore o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera.

Na osnovu toga, 40 miliona eura pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koje je Vlada obezbijedila kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) biće uplaćeno komercijalnim bankama, a novac je namijenjen za očuvanje likvidnosti i nove investicije.

Milatović je kazao da potpisivanje ugovora predstavlja snažnu podršku privredi, te da će se time pospješiti likvidnost komercijalnih banaka, a da će se MMSP obezbijediti krediti po 1,5 do 2,5 odsto povoljnijim kamatnim stopama nego što su to sadašnji tržišni uslovi.

Spajić je naveo da potpisivanje ugovora predstavlja snažan podsticaj privredi, posebno u vremenu u kojem je, kako je naveo, ekonomija počela da raste a gdje su prvi rezultati posebno vidljivi u naplati poreza.

Aleksa Lukić ispred Udruženje banaka rekao je da će kamatne stope u zavisnosti od boniteta klijenta biti između 1,5 i 5,5 odsto.

On je poručio da u vremenima krize građani, banke i državne institucije trebaju da djeluju kao jedno, a da je ovaj korak najbolji primjer toga i dodao da je posebno važno to što je svih 12 komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori uključeno u ovaj projekat.

Druga tranša od 30 miliona evra koja je takođe obezbijeđena kod CEB-a se može dobiti tek kada se plasira prva.

Banke će novac dobiti beskamatno, jer država neće plaćati CEB-u dodatne naknade.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbijeđena iz CEB-a, što znači da će ukupno u okviru ovog projekta biti privredi na raspolaganju 140 miliona evra.

(Vijesti)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije