Connect with us

Ekonomija

VUKIĆEVIĆ DEMANTUJE BOJANIĆA: Jasna ideja o održivosti MA, samo primijeniti Zakon

Published

on

Vukićević (Vlada Crne Gore)

Predsjednik Odbora direktora Montenegro airlinesa Nikola Vukićević ističe da je Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju bio jedino rješenje za nagomilane probleme u toj kompaniji.

Kako je istakao, da je Montenegro Airlines mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja Zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi.

“Postojeći Odbor direktora je preuzeo dužnost početkom 2017. godine, u situaciji koja je bila slična ili čak i teža od one u kojoj se Društvo sada nalazi. Kroz više detaljnih analiza, unutar kuće, uz pomoć spoljnih savjetnika i predstavnika Vlade Crne Gore, napravljen je model održivog poslovanja, testiran u praksi u 2018. i 2019. godini. Model je pretočen u obimni dokument pod nazivom: Plan finansijske konsolidacije i osnovni pravci daljeg razvoja Montenegro Airlines a.d. Podgorica za period 2019-2023. godina, koji je poslužio kao ekonomsko politička osnova za donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines a.d. Podgorica. Uporedna pravna praksa je postojala u drugim zemljama regiona. Srbija je u decembru 2013. godine donijela sličan zakon koji je riješio pitanje dugova kompanije JAT prije formiranja avio-kompanije Air Serbia. Zakon je, po prvi put od osnivanja Društva, na sveobuhvatan i kvalitetan način riješio status Društva i stvorio pravne i finansijske pretpostavke za održivi razvoj Montenegro Airlinesa”, ističe Vukićević.

Na žalost, kako je dodao, implementacija Zakona je bila opterećena brojnim proceduralnim pitanjima tokom 2020. godine, što je uz globalnu epidemiju izazvanu COVID-19 virusom, doprinijelo da se Društvo nađe ponovo u velikim teškoćama.

“Potpuna obustava implementacije Zakona je nastupila 3. septembra, nakon Rješenja Agencije za zaštitu konkurencije. Od tada Montenegro Airlines u izrazito teškim uslovima uspijeva da održi saobraćaj, jer se ništa suštinski po pitanju dalje implementacije Zakona nije uradilo od tog datuma. Znači, sve ideje i planove menadžment Montenegro Airlinesa je u prethodnom periodu pripremio i dostavio nadležnim organima. I one su prihvaćene i pretočene u Zakon”, naglašava Vukićević.

Kako je dodao, sve ostale informacije koje su se mogle čuti o situaciji u Društvu su manje značajne i irelevantne u odnosu na ključni problem: obustava implementacije Zakona koji se i dalje nalazi u katalogu pravnih propisa Crne Gore.

“Ustavni sud Crne Gore nije donio Odluku kojom bi taj Zakon prestao da važi, niti je pokrenuta inicijativa u tom pravcu, po našem saznanju. Da zaključim, predstavnici države u Montenegro Airlinesu imaju potpuno jasnu ideju o održivosti Društva. Molimo samo da se implementira Zakon koji se nalazi u katalogu pravnih propisa Crne Gore”, poručio je predsjednik Odbora direktora.

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić kazao je danas nakon sastanka sa predstavnicima Montenegroerlanjza i Agencije za zaštitu konkurencije da je zaključio da kod profesionalnih zastupnika državnih interesa u MA ne postoji niti jedna ideja koja bi mogla voditi ka pozitivnoj i održivoj budućnosti nacionalne avio kompanije.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije