Connect with us

Ekonomija

VUKOVIĆ O KAP–u: Crna Gora na pragu ekonomske katastrofe

Published

on

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, smatra da se Crna Gora nalazi na pragu ekonomske katastrofe.

“Dok ministar finansija tvituje o tome da, u doba korone, ‘ekonomija ne može da trpi’, Podgorica i Crna Gora su na pragu ekonomske katastrofe. Da li je moguće da ne postoji niko u Vladi ko se trenutno bavi ovim problemom”, napisao je Vuković na Tviteru misleći na situaciju u KAP-u.

Podsjetimo, vlasnik KAP-a Veselin Pejović najavio je juče da će podijeliti otkaze svim zaposlenim u podgoričkoj fabrici, revoltiran lošim odnosom nove vlasti prema njemu.

Ukoliko to danas učini, to će državu koštati 10 miliona eura za otpremnine, jer KAP još nije izašao iz stečaja.

KAP je sa oko 260 miliona eura ubjedljivo najveći izvoznik, a prosječna plata je oko 800 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, juče je zaista postojao nalog pravnoj službi da počne da piše otkaze, ali je malo vjerovatno da će doći do toga.

Gašenje proizvodnje u KAP-u može da se desi na dva načina. Prvi je isključenjem struje što bi dovelo go hlađenja aluminijuma u ćelijama i pričinilo ogromnu materijalnu štetu, a novo pokretanje proizvodnje koštalo bi desetine miliona eura. Drugi način je postepeno plansko gašenje ćelija uz izlivanje aliminijuma, to bi trajalo dvadesetak dana, ali bi ponovno pokretanje proizvodnje bilo jeftinije. Da bi sproveli drugu varijantu menadžmentu bi bila potrebna podrška zaposlenih, koji nijesu spremni da u tome učestvuju, dok je prva varijanta potencijalno opasna zbog mogućih havarija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije