Connect with us

Ekonomija

ZAŠTO SKIJALIŠTE KOLAŠIN NEMA GARAŽU: Kad se pomiješaju Bemaks, korupcija, neznanje i politika

Published

on

Da nije bilo korupcije, neznanja i politike, Skijalište Kolašin bi ovu sezonu dočekalo sa garažom za koju je Uprava javnih radova objavila tender još 31. decembra 2019. godine. Objekat, površine 49.000 kvadratnih metara planiran je u okviru Detaljne razrade lokaliteta „Kolašin 1450“. Prema idejnom rješenju, nakon okončanja svih faza izgradnje, parking bi imao pet etaža i ukupno oko 1.380 mjesta za auta i oko 20 mjesta za autobuse što je ukupno oko 5.500 ljudi! Izvođenje radova je predviđeno po principu “projektuj i izgradi”.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja četiri sprata, bruto površine oko 22.933 kvadrata, sa infrastrukturnim priključcima, uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, prilaznim saobraćajnicama, stazama, otvorenim parkiralištem i uređenjem terena…

Pored parking mjesta projektovane su i pristupne površine za vozila i pješake u okviru Urbanističke parcele, samouslužna perionica, punjači za električne automobile, sistem automatskog čitanja registarskih tablica, senzorski sistem praćenja zauzetosti parkinga…

Kako je sve počelo?

Kada su se iz Skijališta Kolašin 1450 obratili tadašnjem premijeru Dušku Markoviću o potrebi gradnje garaže,  posebno iz razloga što je četvrtina zemljišta predviđena za garažu pripadala Kolašinu 1450, iz Vlade je odgovoreno da će država da finansira  izgradnju, svjesna njenog značaja za dalji razvoj ski turizma u Kolašinu ali i činjenice da je to investicija koja garantuje brzi povrat uloženog. Što bi rekli ekonomisti ”win-win” opcija u kojoj svi dobijaju.

Nepregledne gužve postale ozbiljna prepreka razvoju ski turizma

Kako se ne bi gubilo vrijeme u procedurama, dogovoreno je da Skijalište Kolašin 1450 donira idejni projekat državi. Projekat je urađen u skladu sa UT uslovima iz Plana posebne namjene Bjelasice i Komova, koji je radio najbolji svjetski projektant za master planove ski rizorta, ”Eco Sign” iz Kanade. Takođe, odmah je ustupljen dio zemlje u vlasništvu ski centra državi bez eksproprijacije u zamjenu za zemlju na istoj lokaciji.

Odbijena ponuda od sedam, prihvaćena Bemaksova od deset miliona

Kako je projekat bio spreman, odmah je raspisan tender. I tu počinju problemi. Naime, najpovoljnija ponuda je bila na sedam miliona eura ali je odbijena iz banalnog razloga – ocijenjena je kao neispravna zbog licence jednog od inženjera i to geometra, čiji udio  u poslu je bio oko 10 hiljada eura – da obilježi poziciju za buduću lokaciju. Umjesto da obavijeste ponuđača da pribave novu licencu ili da nađu drugog geometra, tenderska komisija daje posao čak tri milona skupljoj ponudi! Naravno, u pitanju je kompanija Bemaks čiji se pipci protežu u sve veće građevinske poslove u državi, od kojih su mnogi pod lupom – od eksploatacije šljunka do sumnje u pranje novca.

Da li je Bemax učestvovao na tenderu sa izmijenjenim projektom ili je, kada je “pobijedio”  promijenio idejni projekat od koga nije smjelo da se odstupa, takođe je pitanje za nadležne istražne organe. Uz sve to, iz Skijališta Crne Gore, mimo plana i nezakonito, prave parking u srcu planine. Tako se ispred samih skijaša parkira 600 automobila koji, osim što zagađuju vazduh, kvare ugled planinskog naselja Kolašin 1600 kojeg, takođe gradi Kolašin 1450 preko svoje ćerke firme. Država je, takođe nezakonito, na toj lokaciji, bez plana i građevinske dozvole, podigla kafe i restoran kao privremeni objekat.

Đe god se pojavi, kotroverzna kompanija BEMAX se povezuje sa sumnjivim milionima i potencijalnim koruptivnim radnjama

Tako sada kontroverzna kompanija Bemaks za 10 miliona eura pravi manji objekat od planiranog, arhitektonski neuklopljen u ambijent, koji narušava izgled planine i ski centra.  A sve to uz pomoć pojedinaca iz države koji su odbili tri miliona jeftiniju ponudi zbog banalnih razloga koje je bilo lako ispraviti.

Jednostavno rečeno: Upravi za javne nabavke je bila neprihvatljiva ponuda od sedam miliona zbog isteka licence jednog geometra, ali su prihvatili značajno skuplju ponudu od deset miliona sa manjim projektom i rješenjem koje narušava izgled Bjelasice!

Milatovićevi vrhovi od 2.000 metara

Na ionako zamršenu situaciju oko garaže, dolazi Vlada Zdravka Krivokapića, čiji će kratki mandat biti obilježen brojnim aferama, sumnjom u višemilinske pronevjere ali i neznanjem i amaterizmom koji bi, da nije bio opasan, bio smiješan!

Krivokapićeva vlada radila je sve da sabotira ski-centre na Bjelasici, a da je bio u mogućnosti ”ekspert” Jakov Milatović, kao bivši ministar, bi ugasio i Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

Kolašin im je služio samo za ličnu promociju, inače je Milatović htio da ugasi ski centar u ovom gradu i sabotirao je sve projekte

Kakav je odnos bivša vlade imala prema skijalištima na Bjelasici, Milatović je eksplicitno objasnio u obraćanju u Skupštini nakon što je preuzeo mandat.

”Malo koja zemlja ulaže u ski centre koji se nalaze ispod 2.000 metara nadmorske visine. Deset godina sam radio u banci, u velikoj međunarodnoj banci koja ulaže u 50 zemalja, i nijednom u 30 godina nije uložila u ski centar ispod 2.000 metara nadmorske visine jer su to nerentabilni projekti”, kazao je Milatović u parlamentu nakon što je preuzeo funkciju ministra ekonomskog razvoja, u čijem resoru je bio i turizam. Ovakva vizija oksfordskog đaka je dovela i do blokade izgradnje garaže na skijalištu, ali ga nije spriječila da u februaru prošle godine svečano presiječe vrpcu na otvaranju žičare šestosjeda koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, iako se nalazi ispod Milatovićeve mjere od 2000 metara nadmorske visine!

U Kolašin samo radi sopstvene promocije

Tako su ministri Krivokapićeve Vlade u Kolašin svraćali samo kad je im bilo potrebno za ličnu promociju, a u praksi su radili sve da zaustave razvoj ovog grada kao ski centra. U aktuelnom Ministarstvu za ekonomski razvoj i turizam, na svu sreću, svjesni su značaja ulaganja u Kolašin, a probleme su počeli da rješavaju onoga momenta kada su omogućili da zaživi projekat zajedničkog ski pasa. Sljedeći red poteza je da se napravi garaža na Skijalištu Kolašin, jer su se i ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, ali i premijer Dritan Abazović prilikom posjete Skijalištu, uvjerili da je ona neophodna kako turisti ne bi čekali satima u koloni, dok državna auta prolaze uz obezbjeđenje i sa pravom prvenstva.

Garaža mora da se radi u skladu sa projektom koji je usklađen sa UT uslovima iz Plana posebne namjene Bjelasice i Komova, koji je radio najbolji svjetski projektant za master planove ski rizorta, Eco Sign iz Kanade. Za to je potrebno da se raskine ugovor sa Bemaksom i raspiše novi tender po hitnom postupku, na osnovu idejnog projekta koje je urađen na osnovu Plana posebne namjene Bjelasice i Komova koji bi garantovao da se primjenjuju najbolja rješenja renomiranih planera, a ne kontorverznih crnogorskih građevinara, kako bi garaža bila gotova do decembra ove godine, odnosno sljedeće zimske sezone.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije