Connect with us

Kultura

ČITAJTE: Knjige o ženama koje su se usudile da promijene sopstveni život

Published

on

Vjerovatno ste nekada željeli učiniti onaj veliki zaokret u životu i sve početi ispočetka. Isto tako, shvatili ste da to nije tako lako. Jedno je zamišljati, a sasvim drugo to učiniti. Najčešće nas na veliku promjenu natjera nemili događaj ili više njih. Povremeno se dogodi ljubav i od nas traži žrtvu. No promjena je moguća, a to je najvažnije. Ponekad je velika, ponekad sasvim mala, ali zaokret bude značajan i dugoročan. Odabrali smo romane u kojima žene koračaju svojim putem, hrabro i (ne)sigurno.

Zaboravljene djevojke – Marta Hal Keli

Karolin Feridej nekadašnja je brodvejska glumica i saradnica francuskog konzulata u Njujorku. Njen će se život zauvijek promijeniti kad Hitlerova vojska u 1939. godine zauzme Poljsku – i zatim baci oko na Francusku. Na drugom kraju svijeta, Kasja Kuzmerik, mlada Poljakinja, sve više učestvuje u radu pokreta otpora. U Njemačkoj, mlada doktorka Herta Oberheuser javlja se na oglas za posao u državnoj službi, ni ne misleći da će se naći zarobljena u svijetu nacističkih tajni i moći, kojim dominiraju muškarci.

Kći sreće – Isabel Aljende

Šesnaestogodišnja Eliza, koju je kao djevojčicu usvojila engleska emigrantska porodica, strastveno se zaljubljuje u Žoakima i tajno se nalazi sa njim. Kada on otputuje iz Čilea u Kaliforniju, djevojka polazi na put za njim. Ne želeći da je ostavi bespomoćnu i samu u zemlji koju trese zlatna groznica, pomaže joj kineski doktor Tao Či’en, postepeno prerastajući u njenog vjernog prijatelja. No, Eliza tjerana snagom svoje ljubavi nastavlja traganje i preobučena u mladića putuje kao pijanista s karavanom – bordelom, upoznajući šarolikost sudbina i karaktera ljudi pridošlih na obronke obećane zemlje.

Ukus čokolade u Parizu – Dženi Kolgan

Zora rudi iznad Pont Neufa, uličice Pariza oživljavaju, a Ana Trent je već budna. I u najljepšoj čokolateriji u Parizu pravi najfiniju čokoladu bogatu raznovrsnim ukusima za kojom luduju pariške dame, gospoda i turisti. Velika je to promjena za nju koja je godinama radila u fabrici čokolade na sjeveru Engleske. No Ana je doživjela nesreću na poslu i završila u bolnici. Ni slutila nije da će baš ondje ponovno sresti gospođu Kler, svoju nekadašnju učiteljicu francuskoga, koja joj ponudi posao u pariškoj čokolateriji koju vodi njena mladalačka ljubav – čuveni pariški čokolatijer Tijeri.

Mjesec u palati – Vejna Dai Randel

Konkubina u palati vrlo brzo shvati kako postoje mnogi načini da se privuče careva pažnja. Mlada Mei nije bila upućena u ženska umijeća, no upravo će ona podariti caru ono što nikada neće zaboraviti. Car je bio zadivljen njenom inteligencijom i znatiželjom, osobinama zbog kojih se među konkubinama osjećala izopštenom. A kada se Mei pružila prilika da zavede najmoćnijeg čovjeka u Kini, suparničke su strane podijelile palatu u dva tabora izazvavši sukob iz kojeg je Mei jedva izvukla živu glavu.

Branko Matijašević/Index.hr.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije