Connect with us

Kultura

KIC: Kulturno nasljeđe nas okuplja

Published

on

KIC "Budo Tomović"

Folklorni ansambl i orkestar Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice vratio se sa prestižnog Festivala “Dani kulturnog nasljeđa” (Sharjah Heritage Days) u Šardži, na kojem je ove godine država Crna Gora počasni gost festivala.

Riječ je o svjetskom festivalu koji organizuje Institut za očuvanje kulturnog nasljeđa Šardže (Sharjah Institute for Heritage), a održava se 18. put u tom arapskom emiratu, ove godine pod sloganom “Kulturno nasljeđe nas okuplja”

Foto: KIC “Budo Tomović”

Od 20. marta, kada je festival svečano otvorio Nj. E. Šeik Fahim bin Sultan Al Qasimi i predsjedavajući Odjeljenja za Vladine odnose emirata Šardža, iz noći u noć smjenjivale su se stotine raznovrsnih koncerata, prezentacija, promocija kulturnog nasljeđa, dok je u paviljonima predstavljana baština 29 zemalja učesnica među kojima su: Turska, Holandija, Francuska, Španija, Sudan, Maroko, Indija, Tunis, Irak Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Tadžikistan, Saudijska Arabija, Kuvajt, Maldivi, Italija, itd.

KIC “Budo Tomović”

Tokom 10 dana učešća na festivalu članovi prvog ansambla folkloraša KIC-a “Budo Tomović, sa koreografom Eminom Đečevićem, održali su 25 koncerata kako na glavnoj festivalskoj sceni, tako i na trgovima festivalskog grada, ispred paviljona država… Stasiti momci i lijepe djevojke privlačili su pažnju brojnih posjetilaca kako prelijepom crnogorskom narodnom nošnjom, tako i poskočicama, orom, ali i Bokeškom i Ciganskom igrom, a u pratnji KIC-ovog orkestra pod vođstvom Aleksandra Saše Magovčevića. Nekoliko večeri zablistala je i mlada interpretatorka tradicionalnog melosa Anđela Ulićević.

Kako rekosmo, festivalski grad činili su paviljoni država učesnica, a centralnu poziciju ove godine ima država Crna Gora. Uz veliku podršku ambasade Crne Gore u UAE, ali i prijatelja KIC-a, na štandovima našeg paviljona promovisani su i autentični crnogorski proizvodi – med, maslinovo ulje, kozji sir, čajevi,  suveniri, ručni radovi, turističke promo brošure i flajeri, lutke obučene u crnogorskoj nošnji koje su privukle puno pjesjetilaca da se sa njima fotografišu. Umjetničke fotografije crnogorskih ljepota podgoričkog umjetnika Damira Murseljevića takođe su privlačile pažnju javnosti i medija. Podršku su nam pružili: Glavni grad, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Turistička organizacija Podgorice, nekoliko privatnih preduzeća: Nova Pobjeda, ‘’Niti od zlata Bulatović”, PG district, Mika Raw Jewerly, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore,  Crnogorski med, Farma koza Vuković – Gornji Bandići, Udruženje maslinara  Crne Gore,  Agate radionica, kozmetika Helena, prirodna kozmetika Jelena.

Boravak u emiratu Šardža, crnogorska delegacija, koju je predvodila direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, iskoristila je i za nekoliko bilateralnih razgovora sa direktorom Festivala i  Instituta za očuvanje kulturnog nasljeđa Šardže gospodinom Azizom Al Musalamom, za srdačan susret sa crnogorskim otpravnikom poslova u UAE Dragišom Dragnićem, kao i niz sastanaka sa predstavnicima zemalja učesnica Festivala koji će, kako vjeruju, doprinijeti daljoj saradnji i povezivanju, i među ansamblima i institucijama, ali i državama. Takođe, imali su priliku da budu gosti i lučkog grada Hor Fakana u Omanskom zalivu, na drugoj strani emirata Šardža, te ceremonije otvaranja novog dijela tog grada koji čini nekoliko muzeja kulturnog nasljeđa (Khorfakan Heritage Area).

KIC “Budo Tomović”

“Čast je i pravo životno bogatstvo bilo učestvovati na ovako prestižnom festivalu i predstavljati svoju zemlju. Sigurna sam da je sve nas u delegaciji Crne Gore ovaj festival oplemenio, ispunio najljepšim bojama kultura svijeta, da smo puno naučili jedni od drugih, ali i promovisali Crnu Goru na sjajan način, i igrom i pjesmom, i najreprezentativnijim proizvodima naše zemlje, naglašavajući svim zainteresovanima da će ih *Wild beauty uvijek dočekati otvorenog srca”, istakla je Burzan Vuksanović.

Na ovoj prestižnoj smotri kultura i tradicija cijelog svijeta Crnu Goru, nakon  Folklornog ansambla Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, sljedećih 10 dana predstavlja se KUD Njegoš sa Cetinja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije