Connect with us

Kultura

RUNDEK: Pažljiviji odnos prema prirodi i ljudskoj ulozi u njoj je najvažnija bitka našeg vremena

Published

on

Jedan od najpopularnijih i muzički najplodonosnijih kantautora sa ovih prostora svakako je Darko Rundek. Karijeru je započeo prije više od četiri decenije. Svirao je sa mnoštvom muzičara i promijenio dosta bendova, a grupa Haustor ga je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka afirmisala i vinula u muzičke visine. Njegovi muzički opusi, koliko god se razlikovali od prethodnih, u sebi uvijek nose isti senzibilitet, nadahnuti i sjetom i magičnom razdraganošću, a tekstovi pjesama ukrašeni originalnom duhovitošću, ironijom i vrsnom poetikom. Njegove pjesme poput Ena, Šal od svile, Moja prva ljubav, Makedo, Apokalipso, Ruke i mnoge druge radijski su hitovi i muzički zadaci koje skoro svaki gitarista zna da odsvira, pa čak i oni koji nisu veliki fanovi Rundekove muzike. Rundek je završio pozorišnu režiju, a to se itekako reflektuje na njegovo muziciranje i scenski nastup.

Rundek i njegova Ekipa 15. avgusta nastupiće na OK festu koji se tradicionalno održava na Tjentištu (NP Sutjeska). Povodom ovog kocerta razgovarali smo sa jednim i neponovljivim Darkom Rundekom.

Protekli mjeseci bili su jako teški za muzičare. Kako ste vi provodili vrijeme?

Bavio sam se, zajedno sa partnericom Sandom, poljoprivredom i građevinom. Na Braču je bilo vrijeme orezivanja maslina, košnje, sađenja u vrtu. U maslinicima vodimo računa da budu prisutne i manjige, smričevi, lavanda, smilje, ružmarin, divlji luk, bob, a orezano granje meljemo i koristimo za gnojenje. Proveo sam mjesec dana u Francuskoj, pomažući sinu Vidu u gradnji drvene kuće na jednoj kolektivnoj farmi.

U međuvremenu ste okupili Ekipu sjajnih muzičara oko sebe. Da li je na pomolu neki novi materijal?

Zasad smo se bavili prvo usviravanjem nakon pauze i širim repertoarom za koncerte kojima promoviramo album ”Brisani prostor”, nagrađen Porinom za najbolji album alternativne glazbe.

Mislite li da će koncerti napokon započeti ili je ovo samo mali odušak pred još jedan ”lockdown”?

Koncerti jesu počeli i ovog ljeta ih imamo kao bilo koje “stare normalne” godine. Ipak, nastojimo birati lokacije i kontekste u kojima se promovira pažljiviji odnos prema prirodi i ljudskoj ulozi u njoj, jer to je bitka veća i značajnija čak i od one na Sutjesci! Što nas čeka najesen, nitko ne zna, ali budemo li skromniji i bratskiji, lakše ćemo sa bilo čim izaći na kraj.

Vi svirate već dugo, ali Vaša muzika je uvijek osvježenje na ovdašnjoj sceni, to jest uvijek nekako zvučite nekim novim zvukom. Kako to postižete?

Tako da pokušavam kreirati situacije koje tjeraju na nove ideje i rješenja. Naravno, orijentirana prema onom što se prvo nama čini uzbudljivo, zanimljivi, istinito i slobodno.

Vaša generacija muzičara kao da ima više energije od ove nadolazeće. Zašto je to tako? Ima li to veze sa ovim dobom interneta, digitalizacije i tehničkim dostignućima gdje se manje vodi računa na kreativnost? 

Ne znam odgovor na to pitanje, ali znam da i u ovoj generaciji ima mnogo zanimljivih i kreativnih autora i muzičara.

Ima li na pomolu nekih novih odličnih autora koji se po kvaliteti mogu porediti sa zlatnom generacijom muzičara koji su karijere započinjali početkom osamdesetih?

Ja sam veliki fan Repetitora, sviđa mi se Klinika doktora Kataneca, Portomorto, Aklea…

Da li ikada žalite za tim starim vremenima?

Nisam od tih žaljivdžija.

Vi ste već nastupali na OK festu. Kakve impresije nosite sa Tjentišta?

Prije svega na ugodnu i pijateljsku atmosferu u kampu. Mislim da bi zapravo festival trebao biti u funkciji posjete i upoznavanja tog prekrasnog kraja, kampiranja, razmjene, druženja, vođenih tura i kreativnih radionica.

Ima li Tjentište nekakav poseban uticaj na Vas, da li Vam budi sjetu?

Ima tu ratnu povijest s jedne strane koja se može liječiti jedino međuljudskom podrškom i poštovanjem i s druge strane prirodnu ljepotu u kojoj možemo uživati i čuvati je.

Imate li vremena da se na nastupima poput festivala družite sa kolegama i publikom?

Nažalost, tog je vremena obično premalo, ali ga ima.

Da li vam je bavljenje muzikom ikada prešlo u rutinu i profesionalizam? 

Nije. Kad osjetim tu tendenciju, mijenjam.

Poruka čitaocima.

Dođite na Tjentište na festival da zajedno pjevamo, plešemo i veselimo se!
 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije